A bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) győzelme várható a június 3-ai előrehozott parlamenti választásokon, két esztendővel azután, hogy közel félmillió migráns vonult át a közép-európai országon. Problémát jelenthet azonban a párt számára a koalíciós partnerek hiánya.
 

Fotó: MTI, archív, illusztráció


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az SDS – amelynek egyik kampányrendezvényén Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal a magyar országgyűlési választás után részt vett – fő ígéretei szerepel a kötelező betelepítési kvóták elutasítása és a védelmi kiadások növelése.

„Azt gondolom, nem szabad Szlovéniát arra kötelezni, hogy migránsokat fogadjon be” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Natasa, egy 55 éves eladó, akit Ljubljana központjából szólítottak meg. – „Még nem döntöttem, de hajlok arra, hogy az SDS-re szavazzak”.

Egy televíziós választási vitában Branko Grims, az SDS képviselője a következő kijelentéssel húzta alá pártja bevándorlásellenes alapállását: „Ha nincsenek migránsok, Szlovéniában biztonság lesz”.

Hozzátette, ha pártja győz az előrehozott választásokon, nem fogadják el a kötelező betelepítési kvótákat. Ennek értelmében jelenleg Szlovéniát 567 menedékkérő átvételére köteleznék. Megígérte ezen kívül, hogy azoknak az állami támogatásoknak egy részét, amelyekkel most NGO-kat segítenek, átcsoportosítanák a védelmi kiadásokhoz.

Egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint az SDS jelenleg a választók 14,9 százalékát tudhatja maga mögött, amellyel a rendkívül széttöredezett szlovén parlament legerősebb pártja. A második helyen az új baloldali párt, a Marjan Sarec Listája (LMS) áll 9,7 százalékkal. A jelenlegi baloldali kormánykoalíció tagja, a szociáldemokraták 6,5 százalékon állnak. Az összes többi, a választásokon elinduló párt 5 százalék alatti támogatást élvez.

Ám még abban az esetben is, ha győz az SDS, nehéz lesz kormányt alakítaniuk, hiszen a többi párt azt állítja, nem lenne hajlandó velük koalícióra lépni. 

„Hosszadalmas koalíciós tárgyalásokra számítok. Szeptember előtt biztosan nem alakulhat meg az új kormány” – nyilatkozta a Reutersnek Tanja Staric, a szlovén rádió politikai elemzője.