A 25 éve kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) szerezte meg a legtöbb szavazatot, de az általa vezetett eddigi kormánykoalíció elveszítette többségét az urnazárás után megjelent első eredménybecslések alapján a németországi Rajna-vidék-Pfalz tartományban vasárnap rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések szerint az SPD a szavazatok 37,5 százalékát szerezte meg, ami 1,8 százalékpontos növekedés a 2011-ben szerzett 35,7 százalékhoz képest.

A második az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szavazatok 32,5-32,8 százalékával, ami 2,7-2,4 százalékpontos veszteség az öt évvel ezelőtti 35,2 százalékhoz viszonyítva.

A harmadik 10-11 százalékkal az Alternatíva Németországnak (AfD), amely most először indult a tartományi választáson.

A negyedik a liberális FDP 6-6,5 százalékkal, a párt így ismét bejutott a mainzi Landtagba.

Az SPD eddigi koalíciós partnere, a Zöldek visszaestek, az ARD televízió becslése szerint 5,5 százalékot, az ZDF televízió szerint 5 százalékot szereztek, szemben a 2011-es 15,4 százalékkal.

Az SPD és a Zöldek koalíciója így elveszítette többségét. A szociáldemokraták a CDU-val, vagy az FDP-vel és a Zöldekkel együtt kormányozhatnak tovább.

A választási részvételi arány 71 százalékos volt, ami 9,7 százalékpontos növekedés 2011-hez képest.

MTI