Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Vállalnia kell a felelősséget Vaszil Hricaknak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének azért, hogy Arkagyij Babcsenko orosz újságíró kijevi meggyilkolásának megrendelésével vádolta meg Moszkvát – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön az orosz fővárosban.


Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

„(Hricaknak) felelnie kell a szavaiért, különben úgy fog majd járni, mint brit kollégái” – hangoztatta Peszkov.
    
A szóvivő ezzel a Szkripal-ügyre utalt. Szergej Szkripal, Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Juliját március 4-én súlyos mérgezéssel szállították kórházba Salisburyben. London a merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Szergej Lavrov külügyminiszternek egy, a hivatalos orosz megítélést tükröző szerdai nyilatkozata szerint a tényekkel nem alátámasztott brit vádak „szétestek”, mint egy „kártyavár”.
    
Peszkov üdvözölte a bejelentést, hogy Babcsenko él, hozzátéve, ez mit sem változtat azon, hogy orosz részről Ukrajnát olyan országnak tartják, „amelyben veszélyes újságírónak lenni”.
    
„Ez a történet minimum furcsa. Nem tudom, hogy a cél mennyire szentesíti az eszközt ebben a történetben” – nyilatkozott a szóvivő.
    
Az orosz külügyminisztérium csütörtökön közölt állásfoglalásában a Babcsenko-ügyet újabb oroszellenes provokációnak minősítette, és elítélte az SZBU-t a világ közvéleményének félrevezetése miatt. A tárca kifogásolta, hogy az ukrán hatóságok ehelyett nem a Kijevben 2015-ban megölt Olesz Buzina és az ugyanott 2016-ban meggyilkolt Pavel Seremet újságíró ügyének felderítésével foglalkoznak. 
    
Alekszej Puskov, az orosz parlament alsóháza tájékoztatáspolitikai ideiglenes bizottságának elnöke felszólította Harlem Désirt, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselőjét, hogy ítélje el az ukrán kormányt, amiért újságírókat provokatív célokra használ.
    
„Súlyos csapás ez Ukrajna tekintélyére. Ez az az eset, amikor a provokáció alapjául szolgáló információs és politikai hamisítvány önleleplezővé válik” – mondta. 
    
Andrej Susencov, a Kremlhez közeli Valdaj politikai vitaklub programigazgatója az RBK című orosz gazdasági napilapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Babcsenko-ügy nem gyakorol majd érdemi hatást a Donyec-medencei rendezésre. Andrej Kortunov, az Oroszországi Külügyi Tanács vezérigazgatója szerint mind Moszkva, mind Kijev politikai célokra fogja felhasználni a történteket. Az egyik annak igazolására, hogy Ukrajnában egészségtelen folyamatok zajlanak, a másik pedig annak alátámasztására, hogy Oroszországnak agresszív szándékai vannak.
    
Vagyim Karaszjov ukrán politológus a Babcsenko-ügyet a közelgő ukrán parlamenti és elnökválasztással hozta összefüggésbe. Rámutatott, hogy ebben a helyzetben a vezetésnek szüksége van az orosz agresszivitást alátámasztó hírekre, a hatóságoknak pedig bizonyítaniuk kell tettrekészségüket.
    
Az SZBU szerdán közölte, hogy Arkagyij Babcsenko Ukrajnában élő orosz újságíró, Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálója, akinek a kijevi rendőrség kedden hivatalosan halálhírét keltette, életben van. Babcsenko a sajtó előtt elmondta: egy hónapja szerzett tudomást az ellene készülő merényletről az SZBU munkatársaitól, akik arra kérték, hogy működjön együtt velük halála „eljátszásában”. Kifejtette, hogy a műveletet két hónapon át tervezte az SZBU, neki egy hónappal előtte szóltak, így nem volt más választása, mint együttműködni. Moszkva tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez, és provokációval vádolja Kijevet.