Fotó: ShutterStock.com/Chameleon Pictures
Hirdetés

Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő televíziós sajtótájékoztatóján azt mondta, a vesztegzár még legalább 12 napig tart, és a cél az, hogy Új-Zéland ismét vírusmentes legyen.

„Már egyszer megszabadultunk a Covidtól (…) Megint meg tudjuk tenni” – jelentette ki, mindazonáltal figyelmeztetett arra, hogy egy ideig még vélhetően nőni fog a fertőzöttek száma. Hozzátette, hogy egyelőre nem tudják, honnan indult el újra a fertőzés.

Noha külföldön méltatták az ország járványügyi stratégiáját, az új-zélandi ellenzék azt veti a kormány szemére, hogy szerintük nem biztosított elegendő, karanténra alkalmas létesítményt, és nem hozta nyilvánosságra az összes, a járványra vonatkozó értesülést.

Új-Zélandon kedden, Aucklandből jelentettek új koronavírus-fertőzötteket, több mint száz nap óta ezek voltak az első, közösségen belüli fertőzések. Szerdán a városban hármas fokozatú készültség lépett életbe. Ennek értelmében kijárási korlátozásokat vezettek be, valamint bezárták az iskolákat és a nem alapvető fogyasztási cikkeket áruló boltokat is.

Korábban írtuk

Pénteken az országban 13 új fertőzöttet regisztráltak, járványügyi szakértők szerint a fertőzöttek közül 12 az aucklandi góchoz köthető.

A fertőzések miatt Ardern a héten korábban tett nyilatkozatában nem zárta ki a szeptember 19-re tervezett általános választások elhalasztását sem.