Hirdetés

Új-Zélandon október 17-én tartanak parlamenti választást. Szakértők szerint a 40 éves Ardernnek minden esélye megvan rá, hogy újabb mandátumot szerezzen. Fő riválisa Judith Collins, a konzervatív Nemzeti Párt vezetője. A választással egy időben népszavazást is tartanak: az új-zélandiak a marihuána rekreációs célú használata és az eutanázia engedélyezéséről dönthetnek. A kérdések megosztották az országot.

Második választási vitáján a moderátor kérdésére felelve Ardern elárulta: régebben füvezett. A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte, hogy csak a parlamenti választás után hajlandó elmondani, hogyan voksolt a népszavazáson. „Azt akarom, hogy az új-zélandiak határozhassanak a kérdésben, és nem szeretném, ha ez a politikáról szólna” – indokolta meg döntését. Vitapartnere, Collins ellenben leszögezte: sohasem próbálta ki a füvet, és ellene fog szavazni.

Mindkét politikust megkérdezték arról is, hogy szerintük Donald Trump amerikai elnök befolyása veszélyes-e a világra nézve? Collins úgy vélte, Trump az elmúlt időben jó munkát végzett az Izrael és Bahrein, illetve az Egyesült Arab Emírségek közötti békekötés nyélbe ütésével. A politikus kiemelte: elődeivel ellentétben Trump nem sietett háborúba. Ardern azzal vágott vissza: aggasztó, ha az a legtöbb, amit elmondhatunk, hogy nem került sor újabb háborúra. Az új-zélandi miniszterelnököt liberális, befogadó és együttérző politikája miatt sokan az anti-Trumpnak nevezik. Ardern népszerűsége a koronavírus-járványra adott sikeres válaszai miatt töretlen: Új-Zélandon mindössze 1836 fertőzöttje és 25 halálos áldozata van a pandémiának.

Korábban írtuk