Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

„Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku. Mindegyiket javasoltuk. Bármely más város megfelelne nekünk, amíg nem lőnek ránk rakétákat a területükről” – mondta Volodimir Zelenszkij egy online videófelvételen.

Az ukrán államfő a fehéroroszokhoz szólva megjegyezte, hogy „ha nem történtek volna támadó akciók az Önök területéről, akkor Minszkben is beszélhettünk volna”.

Oroszország már pénteken közölte, hogy tárgyalni akar az ukránokkal, de csak Fehéroroszországban, noha az észak-ukrajnai invázió és a Kijev elleni offenzíva onnan indult.

Vasárnap a Kreml megismételte javaslatát.

Korábban írtuk

Az orosz elnöki szóvivő korábban bejelentette „a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más szolgálatok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló küldöttség megérkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyaljon az ukránokkal” – idézték az orosz állami ügynökségek Dmitrij Peszkovot.

A szóvivő később reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a fehéroroszországi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül.

Hozzátette, hogy ezúttal nem függesztik fel „a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet” tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni.