Az ügyészség szerint legalább 287 gyermek vesztette életét az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta, és több mint 492-en megsebesültek. A hivatal hozzátette: a számok nem véglegesek, továbbra is vizsgálódnak az aktív ellenségeskedések helyszínein.

Hirdetés

A földdel egyenlővé tett Mariupol polgármestere elmondta, hogy kolerajárvány pusztít a városban, ahol holttestek oszlanak az utcákon, és a higiéniai körülmények középkoriak.

Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, Olekszij Aresztovics tájékoztatott, hogy hozzávetőlegesen tízezer ukrán katonai halt meg az ukrajnai háború kezdete óta.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a közelmúltban száz körülire tette a naponta harcban elesett ukrán katonák számát.

Az ukrán kormány közölte: folytatódnak a heves tüzérségi támadások a Donyec-medencében.

Szeverodonyeckben utcai harcok zajlanak az orosz és az ukrán csapatok között a brit védelmi minisztérium szombati közleménye szerint. Az áldozatok száma valószínűleg mindkét oldalon nagy lesz – tette hozzá a tárca hírszerzési értesülésekre hivatkozva. A stratégiai fontosságú iparváros az utolsó nagyváros Luhanszkban, amely még nem áll teljesen az oroszok vagy az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt. Szeverodonyeckért hetek óta folyik a küzdelem. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek esti videóüzenetében azzal vádolta Oroszországot, hogy minden várost porig akar rombolni a Donyec-medencében.

A brit hírszerzés úgy tudja, hogy az orosz légierő modern fegyverek híján több tucat régi típusú, pontatlan hajóelhárító rakétát vetett be szárazföldi célpontok ellen. A Kh-22 típusú rakéták az 1960-as évekből származnak, és arra tervezték őket, hogy nukleáris robbanófejjel felszerelve repülőgép-hordozókat pusztítsanak el.

Szárazföldi célpontok esetén ezek a fegyverek nagyon pontatlanok, és jelentős járulékos veszteséget okoznak – jegyezte meg a tárca.

A brit hírszerzés szerint Oroszország azért fordulhatott az alacsony hatékonyságú fegyverrendszerekhez, mert hiány van modernebb és pontosabb fegyverekből.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az elmúlt három évben több mint 800 ezren igényeltek egyszerűsített úton orosz állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken. A folyamodványok mindössze szűk egy százalékát utasították el – írta a hírügynökség a moszkvai belügyminisztériumra hivatkozva.

Szombaton Zaporizzsjában is elkezdtek orosz útleveleket osztogatni. Az okmányok birtokosai teljes jogú orosz állampolgárok lesznek – mondta el Vlagyimir Rogov, a megszálló hatóságok egyik tagja.

Hozzáfűzte: több mint hetvenezren igényelték az útlevelet a térségben.

Az ukrán hatóságok szerint a megszállók arra kényszerítik az embereket, hogy vegyék fel az orosz állampolgárságot. A kijevi kormány attól tart, hogy a következő lépés az elfoglalt területek bekebelezése lesz.

Korábban írtuk