Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti beszédében megerősítette, hogy a hadsereg elfoglalta a Harkiv megyében található, stratégiai fontossággal bíró Izjumot, amelynek bevételéről a napokban már több videofelvétel is felkerült az inernetes közösségi oldalakra.

Hirdetés

Zelenszkij méltatta a napokban elért hadi sikereket, s hangoztatta, hogy a télen az ukrán hadsereg további területeket szerezhet vissza, amennyiben újabb fegyverekhez jut.

Az elnök egyúttal azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy az ukrán offenzíva sikereire válaszul szándékosan intéztek támadásokat az ukrajnai polgári infrastruktúra ellen. Hangsúlyozta: nem katonai célpontokról van szó, „a cél az, hogy megfosszák az embereket az áramtól és a fűtéstől”.

Hozzátette: a támadások nyomán Harkiv és Donyeck térségéből teljes, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Szumi térségéből pedig részleges áramkimaradásokat jelentettek.

Mihajlo Podoljak ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy találat érte Ukrajna egyik legnagyobb hőerőművé, a Harkivban található CHPP-5-ös létesítményt is. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója vasárnap megerősítette, hogy az orosz erők csapást mértek létfontosságú infrastrukturális létesítményekre.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról számolt be, hogy a hadsereg már több mint 3000 négyzetkilométernyi területet szerzett vissza szeptemberben.

Az ukrán vezérkar friss közlése szerint az orosz csapatok kiürítették a Luhanszk megyei Szvjatov települést.

Korábban írtuk