Fotó: shutterstock.com/roma'Studio (illusztráció)
Hirdetés

Az ukrán kormány rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy keddtől a Boriszpil repülőtér kivételével az ország minden légi kikötőjének működését leállítják. Ezen felül átmenetileg turisztikai céllal nem utazhatnak ukrán állampolgárok repülővel külföldre – közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

A nap folyamán az ország újabb három megyében, Donyeck, Cserkaszi és Ternopil megyékben vezetett be a kormány veszélyhelyzetet. Ukrajnában ezzel együtt már nyolc megyében és a fővárosban, Kijevben van érvényben veszélyhelyzet.

Az elnöki hivatal beszámolt arról, hogy megérkezett Kínából Ukrajnába az első egészségügyi szállítmány 250 ezer gyorsteszttel.

A határőrszolgálat hétfői közleménye szerint az elmúlt napban összesen több mint 13 ezer ukránt tért vissza az országba, közülük egy volt koronavírus-fertőzött. A hazatérők közül mintegy négyezer visszatéréséhez biztosítottak közlekedési járművet az ukrán helyi közigazgatási, illetve állami szervek. A hétfői nap folyamán még két vonat érkezik Lengyelországból, illetve Lettországból ukrán utasokkal.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester közölte, hogy 70 ezer korábban megrendelt védőmaszkot kapott meg hétfőn a főváros, amelyeket elsősorban kórházaknak és egészségügyi dolgozóknak osztanak szét. Közben a kijevi gyógyszertárakban továbbra is hiánycikk a védőmaszk.

A Ukrajniszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy egy kijevi zeneművészeti főiskola kollégiumában több mint ötven diákot étlen-szomjan karanténba zártak, miután egy beteg diáktársukat koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba szállították. Csak három nap múlva tudtak önkéntesek ivóvizet és élelmiszert vinni be nekik, addig a diákok forralt csapvizet ittak.