Fotó: shutterstock.com/roma'Studio (illusztráció)
Hirdetés

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet bevezetése egyelőre nem vonja maga után újabb korlátozások bevezetését, hanem – mint fogalmazott – „az erőfeszítések mozgósítása” a célja. Ukrajnában így már öt megyében van érvényben veszélyhelyzet, mivel korábban már bevezették Kijev, Zsitomir és Csernyivci megyékben is – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

A Közegészségügyi Központ péntek esti közlése szerint Ukrajnában 29-re nőtt az eddig megerősített koronavírusos fertőzöttek száma, közülük mostanáig hárman haltak bele a betegségbe.

Ilja Jemec egészségügyi miniszter pénteken közzétett felhívásában arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnában napról napra növekedni fog a fertőzöttek száma, ahogy érkeznek a laboratóriumokból a tesztek eredményei.

„Míg Ukrajnában kevesebb a fertőzött, mint a legtöbb európai országban, helytelen abban bízni, hogy országunkat elkerüli a járvány. A legnehezebb még hátra van. A vírus terjedni fog” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy az ukrán egészségügyi rendszer, amelyben nem hajtották végre a szükséges reformokat, sokkal gyengébb az európainál, és csak akkor viseli el a Covid-19 okozta megterhelést, ha mindenki betartja a kormányzat által hozott korlátozó intézkedéseket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megállapodott Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel, hogy március 25-én egy olasz charterjárat hazaszállít 125 ukrán állampolgárt Rómából – közölte pénteken az ukrán elnöki hivatal.

Dmitro Kuleba külügyminiszter utasítására az ukrán diplomaták világszerte gyűjteni kezdték az információkat a koronavírussal kapcsolatos tudományos kutatások eredményeiről és a fertőzés elleni védekezés gyakorlati módszereiről – számolt be a külügyi tárca. Az összegyűjtött jelentéseket az egészségügyi minisztériumhoz juttatják el. Kuleba pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: jelenleg több mint 23 ezer ukrán várja, hogy külföldről visszatérhessen Ukrajnába. A tárca csaknem 1400 munkatársa dolgozik jelenleg külszolgálatban, és napi több mint 10 ezer hívás érkezik a minisztérium forródrótjára – tette hozzá.