Az ukrán portál a német Spiegelben megjelent cikkre hivatkozva írja, hogy Berlin a napokban 2700 darab, az egykori NDK hadseregétől örökölt szovjet gyártmányú légvédelmi rakétát ajánlott fel Ukrajnának. Csakhogy, állítja az ukrán honlap, a legalább harmincöt éves Strela rakétákat már 2014-ben elavultaknak minősítették és elraktározták – derül ki a KárpátHír portálról. A rakétákat a korukra való tekintet nélkül rendelte meg az ukrán kormány a Pravda szerint. A lap cikke ugyanakkor megjegyzi, a Bundeswehr gondoskodik arról, hogy a fegyverrendszereket teszteljék, mielőtt Ukrajnába szállítanák őket.

Hirdetés

Újabb fegyverszállítmányt kaphat Németországtól az orosz támadások ellen harcoló ukrán hadsereg – jelentették még csütörtökön német hírportálok.

Az MTI akkor a német sajtóértesülések alapján azt írta: a szállítmány 2700 darab Strela típusú, vállról indítható szovjet légelhárító rakétából áll. A leginkább helikopterek elleni bevetésre alkalmas fegyverek az egykori NDK hadseregének készletéből származnak. A szövetségi gazdasági minisztérium már hozzá is járult a kivitelükhöz.

A Handelsblatt című üzleti lapnak az ügyet ismerő kormányzati források ennek kapcsán azt mondták, hogy a Strela rakéták ugyan régiek, de még használhatók. A lap azt is megtudta, hogy a kormányból érdeklődtek német hadiipari cégeknél, milyen katonai felszereléseket tudnának rövid határidővel szállítani. A tervezett beszerzés a többi között új gyártású fegyverrendszerekre vonatkozik.

Korábban írtuk

A szövetségi kormány az ukrajnai háború harmadik napján, február 26-án a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva úgy döntött, hogy mégis küld fegyvereket az ukrán hadseregnek. Az első szállítmány 1000 páncéltörő fegyverből és 500 Stinger légvédelmi rakétából áll. Christine Lambrecht védelmi miniszter február 28-án reggel tett nyilatkozatában azt mondta, hogy a támogatás megérkezése Ukrajnába „nem napok, hanem órák kérdése”.