Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo (archív)
Hirdetés

Pompeo Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszterrel folytatott megbeszélést Mexikóvárosban egy nappal azelőtt, hogy lejár a határideje annak a megegyezésnek, amely alapján Washington nem lépteti hatályba a mexikói importtal szemben kilátásba helyezett büntetővámokat, cserébe azért, hogy Mexikó jelentősen csökkenti a területén át az Egyesült Államok déli határait elérő, többségükben illegálisan érkező migránsok számát. A megállapodást június 7-én kötötték, és Mexikó akkor azt vállalta, hogy 45 napon belül jelentősen csökkenti a Közép-Amerikából érkező bevándorlási hullámot.

Pompeo a találkozó után a Twitteren azt írta, hogy az Egyesült Államokban és Mexikóban nem csak annyi a közös, hogy határosak egymással. Az amerikai külügyminiszter kiemelte, hogy mexikói hivatali kollégájával megerősítették a két ország közös demokratikus értékeit és kulturális összefonódását.

Marcelo Ebrard úgy vélte, hogy tekintettel a Mexikó által elért előrelépésekre, nem szükséges semmiféle tárgyalást kezdeni arról, hogy az Egyesült Államok tekintheti-e biztonságos harmadik országnak Mexikót.

A júniusi megállapodásban az állt, ha Washington úgy ítéli meg, hogy Mexikó nem tett eleget az Egyesült Államok felé irányuló bevándorlás megfékezése érdekében, akkor a két ország elkezd tárgyalni arról, hogy a jövőben a migránsok Mexikóban nyújthassanak be menedékkérelmet az Egyesült Államok helyett.

Az amerikai kormányzat hétfőn bejelentette, hogy a menedékkérők számára szigorúbb szabályozást vezetnek be, amelynek értelmében a Mexikó felől az amerikai déli határokhoz érkező migránsoknak először egy biztonságos harmadik országban kell védelmet kérniük.

Mexikó hosszú ideje tiltakozik az ellen, hogy az Egyesült Államok „biztonságos harmadik országgá” minősítse.