További 45,5 millió dollárt nyújt humanitárius segélyekre az Egyesült Államok a Bangladesbe menekült több mint 700 ezer mianmari muszlim rohingjának – jelentette be az amerikai nagykövetség a bangladesi fővárosban, Dakkában.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com

A pénzt az idei évre, az ENSZ Világélelmezési Programjának nyújtja Washington. A rohingjáknak szánt amerikai támogatás a vasárnap felajánlott összeggel 105 millió dollárra emelkedett. Az Egyesült Államok a mianmari rohingja menekültek legnagyobb támogatója. 2017 augusztusa óta 450 millió dollárt költött a Bangladesbe menekült rohingják és az őket befogadó közösségek támogatására – közölte a dakkai amerikai nagykövetség.

A közlemény szerint Washington elkötelezett a rohingja-válság érintettjeinek megsegítésében, és hálás Bangladesnek azért, hogy megnyitotta határait a sokat szenvedett rohingják előtt.

A bangladesi kormány csütörtökön jelentette be, hogy nem fogad be több menekültet. Egyúttal azt követelte a nemzetközi közösségtől, gyakoroljon nagyobb nyomást Mianmarra annak érdekében, hogy megteremtsék a megfelelő körülményeket a rohingják hazatéréséhez. 

A mianmari hadsereg 2017 augusztusában nagyszabású műveletet indított a muszlim kisebbséggel szemben a délkelet-ázsiai ország dél-nyugati Arakán államában, miután rohingja fegyveres felkelők mianmari katonai állásokat támadtak meg. Az utóbbi 18 hónapban mintegy 738 ezer rohingja menekült Bangladesbe a mianmari fegyveres erők elől.

Az ENSZ, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és számos más állam etnikai tisztogatásnak minősítette a rohingják elleni katonai fellépést. Mianmar tagadta a vádakat.

Sahidul Hak bangladesi külügyi államtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal vádolta Mianmart, hogy akadályozza a tárgyalásokat a menekültek visszatéréséről. Mint kifejtette, egyetlen rohingja sem vállalkozik önként a visszatérésre Arakán államba, ahol hiányoznak az ezt elősegítő körülmények.

Mianmar azt állítja, hogy január óta kész visszafogadni a menekülteket. A rohingják garanciákat akarnak biztonságukra, továbbá azt akarják elérni, hogy visszatérésük előtt ismerjék el őket mianmari állampolgároknak.