Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A kétnapos londoni látogatáson lévő Bolton jobb kapcsolatot igyekszik kialakítani Boris Johnson brit kormányfővel, miután hivatali elődjével, Theresa Mayjel nem volt felhőtlen Washington kapcsolata.

„Segíteni szeretnénk a Brexitben” – hangoztatta Bolton újságíróknak nyilatkozva. Mint mondta, a brit kormányzati tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásokon partnerei azt hangsúlyozták, hogy Nagy-Britannia kész október 31-én elhagyni az Európai Uniót.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kiemelte: Donald Trump erősen érdeklődik az iránt, hogy kiterjesszék a kölcsönös gazdasági és politikai együttműködést. Úgy fogalmazott, hogy az amerikai elnök Nagy-Britannia sikeres kiválását szeretné az Európai Unióból.

Bolton központi üzenete Nagy-Britanniának az volt, hogy az Egyesült Államok segíteni fog a Brexit megrázkódtatásainak enyhítésében egy készülőben lévő szabadkereskedelmi megállapodással, amelynek kialakításán Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló és brit partnere, Liz Truss fáradozik jelenleg.

Ezzel összefüggésben arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia először egyes ágazatokra vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat köthetne, későbbre hagyva a kereskedelmi viszonyrendszer bonyolultabb kérdéseinek a rendezését. Ugyanakkor kijelentette: a végső cél egy átfogó megállapodás lenne.

Boltont londoni útján elkísérő egyik amerikai tisztségviselő szerint Trump úgy véli, hogy a „kereskedelmi tárgyalásokat tekintve az EU rosszabb Kínánál, csak kisebb”.

Az amerikai tisztségviselő szót ejtett Iránról is. Újságírói kérdésre felelve azt mondta, hogy eddig sem volt akadálya a brit-amerikai viszony szorosabbra fűzésének, hogy London továbbra is támogatja az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodást. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az atomalku többi aláírója is észreveszi az Egyesült Államokhoz hasonlóan a megállapodás hiányosságait.

Egyben üdvözölte, hogy a Johnson-kormányzat csatlakozott az amerikai kezdeményezéshez a kereskedelmi hajók védelmére a Perzsa-öbölben, hogy biztonságosan haladhassanak át a Hormuzi-szorosban, ahol Irán az elmúlt időszakban több hajót is lefoglalt vagy feltartóztatott.

Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy „egy független” Nagy-Britannia erősebbé teheti a NATO-t.

Megfigyelők és diplomaták is arra számítanak, hogy a második világháború óta nem látott geopolitikai átrendeződéssel – az Egyesült Királyság október 31-én várható kiválásával – London fokozottan Washingtonra támaszkodik majd.