Egy európai hírszerzési jelentés szerint a vezeték elleni titkos tenger alatti támadást az ukrán különleges erők egy hatfős csapata tervezte, amely közvetlenül az ukrán fegyveres erők főparancsnokának felelt, írja a The Washington Post amerikai napilap a néhány héttel ezelőtt a Discord csevegőplatformon kiszivárgott adatok alapján. A jelentést, amely részletesen ismertette az európai energetikai infrastruktúra szabotálásának tervét, a meg nem nevezett európai partnerország hírszerzése megosztotta a CIA-val, Németországgal és más európai országokkal is.

Hirdetés

A hírszerzési jelentés részletezte, hogy a műveletet Valerij Zaluzsnij tábornok, Ukrajna legmagasabb rangú katonatisztje felügyelte az ország elnöke, Volodimir Zelenszkij a tudta nélkül.

Ez állítólag azért történt így, hogy Zelenszkij hitelesen tagadhassa az ukránok részvételét a robbantásban, ha a felháborodás azzal fenyegetne, hogy veszélybe kerül az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás.

A cikk hozzáteszi: a kiszivárgott információk szerint az ukránok eredetileg a 2022 júniusában tartott nagy balti-tengeri haditengerészeti gyakorlat idejére időzítették volna az akciót, de azt valamiért felfüggesztették, így végül csak szeptemberben került sor rá. Szintén kiderült, hogy az amerikaiak és a németek ekkor már tudtak a műveletről. Az amerikaiak eleinte nem vették komolyan az információt, mert nem tartották megbízhatónak az ukrán forrást, a meg nem nevezett európai partner azonban másképp vélekedett, és Németországgal is megosztotta a tervet még júniusban. A Washington Post forrásai lehetségesnek tartják, hogy az ukránok tudomást szereztek a terv kiszivárgásáról, és ezért változtattak néhány elemén.

A szeptemberi robbantás részletei azonban kísérteties hasonlóságot mutatnak a júniusi tervvel, beleértve a hamis személyazonosságok használatát egy hajó bérléséhez, valamint egy búvárjármű használatát a robbanószer elhelyezéséhez.

Korábban írtuk

Annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat egyes tisztviselői kezdetben azt sugallták, hogy Oroszország felelős a gázvezeték felrobbantásáért, mára bizalmasan elismerték, hogy nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek egyértelműen Moszkva részvételére utalnának. Az viszont biztos, hogy a Biden-adminisztráció nem nagyon bánkódott a vezetékek felrobbanása miatt, hiszen az Északi Áramlat régóta szálka volt a szemükben.

Egyes európai tisztviselők ugyan többször utaltak arra, hogy Ukrajna felelős a támadásért, de tartózkodtak a nyilvános vádaskodástól, mert féltek az Oroszországgal szembeni szövetség megbomlásától.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.