Fotó: shutterstock.com/danielo
Hirdetés

Halaf Halafov azerbajdzsáni külügyminiszter-helyettes a bakui szerb nagykövetség gazdasági képviselőjének terjesztette elő a magyarázatra vonatkozó igényt.

„Hitelt érdemlő és megerősített információnk szerint Szerbiából nagy mennyiségű hadianyag, gránátvetők és különböző kaliberű lőszerek szállítmánya indult útnak Örményország felé” – közölte a szerb diplomatával az azeri diplomácia kettes számú vezetője.

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium sajtóközleménye szerint különféle kaliberű gránátvetőket alkalmaztak az örmény katonák is az azeri-örmény határon történt „támadó hadműveletek” során. Halafov a fegyverszállítást „barátságtalan lépésnek” minősítette, amely – mint fogalmazott – aláássa a két ország kapcsolatait, mivel támogatja az Azerbajdzsán területi épsége elleni agressziós politikát. „Baku magyarázatot vár Szerbiától a történtekre” – szögezte le Halafov.

Az örmény-azeri határ térségében július 12-én az azeri védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az örmény hadsereg tüzérsége támadást indított Tovuz megye térségében az azeri állások ellen. A harcoknak számos halottja volt. Baku saját közlése szerint a harcokban 11 katonát vesztett, köztük egy tábornokot. Jereván négy halott katonáról és négy sebesültről számolt be. Négy nappal később folytatódtak az összecsapások a határon, a felek egymást vádolták a harcok kiújulásával.

Korábban írtuk

A két ország több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért, véres fegyveres konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került, Baku szerint viszont Örményország hadserege is jelen van ott. A szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel, a mostani összecsapás azonban a két ország határa mentén, az enklávétól mintegy 300 kilométerre északabbra történt.