Fotó: MTI, archív
Hirdetés

A Sea-Watch 3 fedélzetén jelenleg 43-an tartózkodnak, ők egy hete várnak arra, hogy a hajó valahol engedélyt kapjon a kikötésre.

„Valaki nyissa meg a kikötőket, ezek az emberek ugyanis azonnali kezelésre szorulnak, valamint menedékkérelmet kell beadniuk” – hangsúlyozta szerdán az UNHCR dél-európai szóvivője, Carlotta Sami.

A Sea-Watch 3 mentőhajó múlt szerdán vett fel fedélzetére 53 migránst a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben, majd Olaszország irányába vette útját. Múlt csütörtök óta nemzetközi vizeken várakozik, Lampedusa partjaitól nem messze.

Múlt szombaton tíz embernek engedélyezte a partra szállást Matteo Salvini olasz belügyminiszter. Három kiskorú, három nő, köztük két várandós anya, két sebesült férfi és két kísérő kapott engedélyt a partra szállásra. Őket a Sea-Watch hajóján olasz hatósági orvosok válogatták ki, majd Lampedusa szigetére szállították őket, és itt kórházi ellátást kaptak.

A Sea-Watch nem tartja biztonságos területnek Líbiát, ezért megtagadta, hogy visszavigye a mentőhajó utasait az észak-afrikai országba.

Az IOM is úgy látja, hogy nem szabad visszavinni a mentőhajón vesztegelő embereket Líbiába. „Drámai a helyzet ott, április óta 90 ezer ember kényszerült otthona elhagyására” – mondta el Federico Soda, az IOM területi vezetője.

A Sea-Watch azt szeretné elérni, ha a kimentett migránsok partra szállhatnának Olaszországban, ugyanis a hajó fedélzetén „rendkívül feszült” a helyzet.

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter – akinek hatáskörébe tartoznak az olaszországi kikötők – közölte: kizártnak tartja, hogy a Sea-Watch 3 Olaszországban érhetne partot.

Az olasz belügyminiszter múlt szombaton írta alá a rendeletet, amely megtiltja, hogy a Sea-Watch 3 olasz vizekre lépjen és ezeken áthaladjon.

Az olasz kormány nemrég fogadta el azt az intézkedéscsomagot, amelyben egyebek között a belügyminiszter hatáskörébe utalta át a nemzetbiztonságra veszélyesnek tartott civil hajók olasz vizekről történő kitiltását, megbírságolását, valamint esetleges lefoglalását az olasz tengeri határok védelmében.

Eközben egy 45 fős migránscsoportnak sikerült elérnie az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetét, hajójukat az olasz parti őrség kísérte a kikötőbe. Olasz sajtójelentések szerint az érkezők között két gyerek és egy várandós nő is van. A migránsokat – akik Szenegálból, Kenyából, Szomáliából és Elefántcsontpartról származnak – a szigeten lévő táborba szállították.

Az utóbbi hetekben ismét növekedni kezdett a Lampedusa szigetére érkezők száma. Többségük kisebb csónakkal – gyakran embercsempészek segítségével – teszi meg az utat, Törökország vagy Tunézia felől indulva.