Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A CVVM közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott, április közepén készült felmérésének eredménye szerint az Andrej Babis kormányfő vezette mozgalomra akar szavazni a megkérdezettek 28 százaléka. A második helyen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett 12 százalékkal, míg a harmadikon a szintén ellenzéki Cseh Kalózpárt 10,5 százalékkal.

A februárban készített első felméréshez viszonyítva az ANO mozgalom támogatottsága emelkedett, míg az ODS-é és a kalózoké csökkent.

A negyedik helyen lévő Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatottsága10 százalék, a Cseh Szociáldemokrata Párté (CSSD) pedig 8,5 százalék. Mindkét párt szintén mérsékelten erősödött.

A többi parlamenti párt (SPD, KDU-CSL, TOP 09-STAN) támogatottsága a bejutási küszöbnek számító öt százalék körül mozog.

A választási részvétel a felmérés szerint 27 százalékos lehet, ami magasabb, mint a korábbi EP-választásoknál. Legutóbb, 2014-ben, a szavazók mindössze 18,2 százaléka járult az urnákhoz.

A prágai sajtó szerint a most induló csehországi EP-kampány középpontjában várhatóan a biztonságpolitika, az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerek minősége, az életkörülmények, valamint az európai szabályok számának a csökkentése fog szerepelni.

Az Európai Parlament március 1-jén kiadott becslése szerint Csehországban az ANO nyolc, a Cseh Kalózpárt négy, az ODS pedig három európai mandátumot szerezhet.

Csehország 21 képviselőt küldhet az EP-be. A mandátumok jelenlegi megoszlása a következő: ANO 4, TOP 09-STAN 4, CSSD 4, KDU-CSL 3, KSCM 3, ODS 2, Szabadságpárt 1 mandátum.

Csehországban az EP-választást május 24-én és 25-én tartják.