Markus Söder Twitter-bejegyzésében kiemelte: sajnálatos, hogy a bajor tartományi fővárosban fekvő stadiont nem szabad a szivárvány színeivel megvilágítani, hiszen ez „a tolerancia és a szabadság jó jele” lett volna.

Hirdetés

„Ki kell állnunk a kirekesztéssel és a diszkriminációval szemben” – tette hozzá a legkisebb német kormánypártot, a Keresztényszciális Uniót (CSU) is vezető tartományi kormányfő.

A német politika legfelső szintjén mások is bírálták az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) keddi döntését, amellyel elutasították a müncheni városvezetés kérését a rendkívüli díszkivilágítás engedélyezésére.

Az UEFA döntése „keserű, de várható volt” – írta ugyancsak a Twitteren Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere, hozzátéve, hogy az elutasítás miatt a szurkolóknak a stadion lelátóin szivárványszínű és a transznemű zászlóval kell kifejezni szolidaritásukat a Magyarországon és a máshol Európában élő LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) emberek iránt.

Korábban írtuk

„Az LMBTI-jogok emberi jogok” – írta Angela Merkel kormányának államminisztere. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Paul Ziemiak szerint az UEFA „téves és csalódást keltő” döntést hozott az Allianz Arena szivárványszínű díszkivilágításának megtiltásával. A döntés révén „hiteltelenek” az UEFA rasszizmus és diszkrimináció elleni kampányai – áll a politikus Twitter-bejegyzésében, amely szerint a labdarúgó tornák „a sokszínűség, a nyitottság és a kölcsönös tisztelet ünnepei”.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Lars Klingbeil azt írta, hogy eleve nem várt sokat az UEFA-tól, és a díszkivilágítást elutasító döntés azt mutatja, hogy „még cikibbek vagytok annál, amit gondoltam”. „Szégyelljétek magatokat” – írta a politikus.

Több német társadalmi szervezet is tiltakozott, több aréna üzemeltetője, köztük a berlini olimpiai stadioné (Olympiastadion Berlin GmbH) pedig közölte, hogy a müncheni mérkőzés idejére szivárványszínű díszkivilágítást kap az épület.

Ugyanakkor a szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, a jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) üdözölte az Allianz Arena szivárványszínű díszkiválígásának betiltását. Egyáltalán nem helyénvaló az az „arrogancia, amelyet a német politika európai partnerországaink felé mutat”, ezért helyes az UEFA döntése – közölte Alice Weidel, az AfD társ-frakcióvezetője.