A politikus annak köszönheti győzelmét, hogy több korábban republikánus államban tudott nyerni, míg John McCain jelölt nem tudott elhódítani a demokratáktól egyetlen biztos bázist sem. A republikánusok nyolc év után kénytelenek átadni az elnöki posztot a demokratáknak. A demokratáknak a szenátusban és a képviselőházban is többségük lesz.

John McCain republikánus elnökjelölt elismerte szerdán vereségét, és sajtótájékoztatón bejelentette, hogy gratulált demokrata párti riválisának, Barack Obamának választási győzelméhez.

Szintén gartulált Obamának George Bush amerikai elnök. Dana Perino fehér házi szóvivő szerint Bush felhívta telefonon Obamát, és azt mondta neki, hogy „élete legnagyobb utazása előtt áll„. – Gratulálok, és jó mulatást” – mondta. Bush meghívta Obamát és családját, hogy mihamarabb látogassanak el a Fehér Házba.

Obama életútja

Barack Hussein Obama Jr. Barack Hussein Obama Jr. 1961. augusztus 4-én, Hawaiin, Honoluluban született. Jogtudós, elnökké választásáig az egyesült államokbeli Illinois állam szenátora. 1971-től nagyanyja nevelte. A New York-i Colombia Egyetemen politológusként végzett nemzetközi kapcsolatok szakon 1983-ban. 1985-ben Chicagóba költözött. 1988-tól ’91-ig a Harvard Law Schoolon hallgatott jogot, ahol első afroamerikaiként lett a Harvard Law Review című szaklap elnöke.

A politikával 1992-ben, Illinois-ban került kapcsolatba. Chicagóban ő szervezett egy politikai kampányt az afroamerikaiak választási regisztrációjával kapcsolatban, ami 150 000 embert mozdított meg. 1996-ban Chicago déli választókörzetéből bekerült Illinois állam szenátusába, ahol az állami egészségügyért felelős bizottság élére került.

Képviselősége alatt meggyőződéses szociálpolitikussá vált. 2000-ben Bobby Rush ellen vesztett a képviselőházi helyért zajló versenyben. 30 százalékkal végzett. 2002-ben ellenjelölt nélkül választották be újra a szenátusba. Mindvégig az iraki háború ellen volt, egy alkalommal „hülye háborúnak” nevezte.

2005. január 4-én kezdte meg hivatali idejét a szenátusban. 2005 márciusában megalapította saját Political Action Committee-jét, vagyis lobbiszervezetét. 2007 januárjában egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami visszahívná az amerikai csapatokat Irakból. Obama az egészségügyi-, a külpolitikai-, a munkaügyi-, és a védelmi bizottságnak a tagja, valamit a veteránoké is.

Obama sokáig tagadta, hogy elnöki ambíciói lennének, azonban 2006 októberében az NBC televízió egyik adásában elismerte ezeket. Hivatalosan 2007. február 10-én az Illinois-i Springfieldben jelentette be indulását, több mint 18 000 ember előtt.

Barack Obama 1992 óta él házasságban Michelle Robinson Obamával. Két lánya van, az 1999-ben született Malia és a 2001-ben világra jött Sasha. A elnökválasztási kampány idejére Obama, felesége legnagyobb örömére, megpróbált leszokni a dohányzásról is.

(CNN, Híradó, Kitekintő, MNO)