Fotó: MTI/AP/Frank Augstein
Hirdetés

Michel Barnier – aki 2016 októbere óta az EU főtárgyalója az Egyesült Királysággal a Brexit-tárgyalásokon – kiemelte, hogy Johnson olyan szerződést akar, amelyből kimaradna a tartalékmegoldás – az úgynevezett backstop -, amely az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célozná.

„Ez elfogadhatatlan” – írta Barnier a bennmaradó EU-tagállamoknak küldött körüzenetében, amelyet az AFP francia hírügynökség ismertetett. Hozzátette: Johnson beharangozása az október 31-i, mindenképpeni – azaz akár megállapodás nélküli – brit kilépésről az EU egységére nehezedő nyomáspróba lehet.

„Fel kel készülnünk minden forgatókönyvre. Részünkről mindenképpen alapvetően fontos, hogy nyugodtak maradjunk, ragaszkodjunk alapelveinkhez, 27 tagállamként mutassunk szolidaritást és egységet” – írta Barnier.

A jelenlegi Brexit-megállapodás legvitatottabb eleme az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli meghonosításának elkerülését célzó tartalékmegoldás. Ennek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kötni, amely feleslegessé tenné az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán.

Ez a 499 kilométeres határszakasz lenne az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára a Brexit után.

A keményvonalas tory Brexit-tábor – amelynek Johnson az egyik frontembere – nem fogadja el a kilépési egyezményben foglalt tartalékmegoldást.