Minden korábbinál fontosabb a megfelelő felkészülés az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós távozásának esetére a kiválási szerződés újabb brit parlamenti elutasítása után – figyelmeztetett az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója kedd este.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Michel Barnier azt írta a Twitteren, hogy az EU mindent megtett, amit csak lehetett, hogy segítse a szerződés ratifikációját, a folyamat már egyedül az Egyesült Királyságban mozdítható ki a holtpontról.

A főtárgyaló egy korábbi bejegyzésében „veszélyes illúziónak” nevezte, hogy egyesek azt gondolják, a szigetországra megállapodás nélkül is átmeneti időszak vár.

Leszögezte: amennyiben nem fogadják el a kiválási szerződést, akkor nem lesz átmeneti időszak sem.

Donald Tusk európai tanácsi elnök szóvivője, Preben Aamann sajnálatát és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az előző napon, illetve még korábban elfogadott jogi biztosítékok dacára Londonban ezúttal is leszavazták a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló egyezményt.

Nehéz elképzelni, hogy mi egyebet tudnának még tenni a bennmaradó tagállamok – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a történtek jelentősen növelik az úgynevezett kemény Brexit valószínűségét, és rámutatott, mindössze 17 nap van hátra a távozás tervezett dátumáig, 2019. március 29-ig.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes koordinátora kiemelte: „A Brexit az ellenőrzés visszaszerzéséről szólt, ehelyett azonban kicsúszott az ellenőrzés az Egyesült Királyság kezéből. Erre a felfordulásra az egyetlen megoldást a pártok közötti együttműködés, az ország érdekeinek szem előtt tartása jelentheti.”

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker szóvivője ismét megerősítette, hogy a huszonhetek „indokolt esetben” készek megfontolni a kiválás határidejének meghosszabbítását.

Névtelenséget kérő források szerint Juncker korábban úgy vélekedett, hogy nincsen értelme a hosszabbításnak, amennyiben a britek ismét leszavazzák az egyezményt.

A megállapodást 391:242 arányban, vagyis a januárinál kisebb, de még mindig hatalmas, 149 fős többséggel utasította el a ház.

Szerdán azt a kérdést terjesztik fel szavazásra Londonban, hogy a képviselők engedik-e a rendezetlen kiválást. Ha nem, akkor a kormány csütörtökön lehetővé teszi a törvényhozóknak a szavazást arról, hogy kérje-e az EU-tól a kilépési határidő meghosszabbítását.