Az osztrák fővárosban tehát továbbra is zárva maradnak az üzletek és a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók. Kivételt csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító élelmiszerüzletek, illatszerboltok és a gyógyszertárak jelentenek.

Hirdetés

Az iskolákba legkorábban április 26-án térhetnek vissza a diákok, addig marad a távoktatás.

Zárt terekben – boltokban, hivatalokban, tömegközlekedésen – és egyes meghatározott, közkedvelt szabadtéri színhelyeken is kötelező az FFP2-es maszk viselése, továbbá a kétméteres távolságtartás.

A szigorú intézkedést a fővárosi kórházak fenyegető túlterheltségével indokolta a polgármester. A nem létfontosságú operációk elhalasztását ugyan már hetekkel ezelőtt bejelentették, de az intenzív osztályok helyzete azóta sem javult.

Korábban írtuk

„Aki egyszer is beszélt kórházban dolgozókkal, egészen másképpen tekint a dolgokra” – mondta Ludwig. „Tudom, hogy a zárlat meghosszabbítása nem fog osztatlan sikert aratni, de a jelenlegi helyzetben szükségszerű és elengedhetetlen lépés annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk a kórházakra, és főleg az intenzív osztályokra nehezedő terheket” – tette hozzá a polgármester.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy az országba érkező oltóanyagok növekvő mennyiségével egyúttal az oltási kampány tempóját is gyorsítani lehet.

Alsó-Ausztria hétfő este bejelentette, hogy Bécshez hasonlóan május 2-áig meghosszabbítja a zárlatot, de a másik keleti tartományban, Burgenlandban még nem született döntés a jelenleg április 18-áig tartó zárlat kiterjesztéséről.

A kormány e hét pénteken tanácskozik újra szakértőkkel és a tartományi vezetőkkel a koronavírus-járvány megfékezését célzó további lépésekről.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1943 embernél igazoltak új vírusfertőzést. A járvány kezdete óta 578 950 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2362, az intenzív kezelésre szorulók 611-en vannak. A fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9706-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 538 609.