Szlovénia kész négy kísérő nélküli gyereket befogadni – jelentette az STA hírügynökség a ljubljanai belügyminisztériumra hivatkozva. A Vecernji List című horvát napilap az ottani belügyminisztériumra hivatkozva pedig azt közölte, hogy Zágráb hajlandó befogadni 12 kísérő nélküli gyereket a leégett leszboszi migránstáborból.

Hirdetés

Az APA osztrák hírügynökség megjegyzi, hogy mindkét nyugat-balkáni országban konzervatív kormány van hatalmon, amelyek a migránskérdésben keményebb álláspontot képviselnek. Janez Jansa szlovén miniszterelnök kedden Sebastian Kurz osztrák kancellárral Ljubljanában találkozva kiemelte, hogy Szlovénia és Ausztria az illegális bevándorlás kérdésében azonos állásponton vannak. A menekültek és migránsok EU-n belüli elosztása csak azután kerülhet szóba, ha az unió külső határainak védelme megoldódik – mondta Jansa.

Ausztria és a visegrádi országok elvi okokból nem hajlandók menedékkérőket befogadni a leégett leszboszi migránstáborból. Arra hivatkoznak, hogy a tüzet minden valószínűség szerint táborlakók okozták, és így valójában a befogadással megjutalmaznák az erőszakot. Sebastian Kurz egy szombati videoüzenetében a menedékkérők befogadására irányuló európai kezdeményezésre célozva állást foglalt a „szimbolumpolitikával” szemben, és a helyszíni segítségnyújtás, valamint az európai külső határok jobb védelme mellett szállt síkra.

Korábban írtuk