E szerint Obama 23 szövetségi államban és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben számíthat győzelemre, és ez 286 elektor voksát jelenti; míg a republikánus jelölt, John McCain 21 államban áll nyerésre, s ezzel 163 elektort tudhatna magáénak. Hat államban -Floridában, Indianában, Missouriban, Észak-Karolinában, Nevadában és Ohióban- még nem dőlt el a verseny, és ezek az államok összesen 89 elektort adnak. Négy évvel ezelőtt ezekben az államokban mindenütt George Bushra voksoltak, ám mostanra a helyzet, a választói hangulat alaposan megváltozott. Florida, Indiana, Észak-Karolina, és Ohio ezúttal inkább a demokraták felé hajlik.

A választás előtt utolsó napokban egyébként mindkét jelölt ezekben az államokban kampányol. Obama vasárnap Ohióban agitált, McCain pedig Pennsylvaniában és New Hampshire-ben győzködte a választókat. „Két napra vagyunk attól, hogy megváltoztassuk Amerikát” – fogalmazott tegnap Obama az ohiói Columbusban, vagy 60 ezer ember előtt. Utána Clevelandban kampányolt, a nagygyűlésén 80 ezres tömeg fogadta, és az amerikaiak nagy idolja, Bruce Springsteen koncertezett neki. Itt az illinois-i szenátor óvatosságra intette lelkes híveit, mondván: „nem lassíthatunk, nem pihenhetünk egyetlen pillanatra sem, még a választás előtti napon sem”.

John McCain két államban, Pennsylvaniában és New Hampshire-ben mozgósított tegnap. „Pennsylvaniában győzni fogunk és megnyerjük ezt az elnökválasztást!” – mondta a republikánus politikus, és hasonlóképpen hangulatban, optimizmust sugározva kampányolt a parányi északi államban, New Hampshire-ben is.

A számára legkedvezőbb szövetségi állami szavazati arányok mellett sem nyerheti meg a holnapi amerikai elnökválasztást a republikánusok jelöltje – állítja a Washington Post. A liberális napilap számítása szerint John McCainnek nincs esélye, hogy elérje a győzelemhez szükséges 270 elektori voksot. Az újság adatai szerint biztosan a demokrata jelöltre, Barack Obamára szavaz 227 elektori vokssal rendelkező 18 állam, köztük a két legnagyobb, Kalifornia és New York. A biztos McCain-voksok száma viszont csak 126, ezt 16 állam adja, a legnagyobb Texas. A lap szerint az egyik leglényegesebb bizonytalansági faktor az, hogy a szavazók felkészültek-e egy fekete elnök megválasztására.

(MR)