Fotó: MTI/EPA-EFE/Pool/Emilio Naranjo
Hirdetés

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés új minisztereinek egyike sem tért el a fogadalomtétel hagyományos formulájától, felesküdtek az alkotmány betartására és betartatására, illetve hűséget fogadtak az uralkodónak. Így tettek az Unidas Podemos egyébként köztársaságpárti politikusai is.

A beiktatási ünnepségről hiányoztak a vallási jelképek, a Biblia és a feszület, ahogy Pedro Sánchez kormányfő múlt heti eskütételekor is.

Míg az előző Sánchez-kormányban többségben voltak a női miniszterek, az új kabinetben 50 százalék a férfiak és nők aránya, amellyel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai között Spanyolország az ötödik helyen áll.

Az új kormányban öttel több tárca kezdi meg működését, mint az előző ciklusban, közülük négynek a vezetője miniszterelnök-helyettes rangot kapott, így jelezve, hogy melyek a legfontosabb kormányzati területek.

Szociális jogokért felelős kormányfőhelyettes lett Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője, akinek hatáskörébe tartozik az ENSZ 2030-ig meghatározott fenntarthatósági fejlődési céljainak megvalósítása is.

Teresa Ribera eddigi környezetvédelmi minisztert ökológiai átmenetért és demográfiai kihívásért felelős miniszterelnök-helyettessé nevezték ki.

Miniszterből kormányfőhelyettes lett Nadia Calvino, aki továbbra is a gazdaság irányításáért felel, kiegészülve a digitális átállás feladatkörével.

Miniszterelnök-helyettes maradt Carmen Calvo, aki a miniszterelnökség vezetése és a kormányzat parlamenti kapcsolattartása mellett a „demokratikus emlékezet” területét is megkapta.

A teljes hatáskörrel rendelkező kabinet azután alakult meg, hogy nyolc és fél hónapig ügyvezető kormány irányította Spanyolországot. Az április 28-i parlamenti választások után ugyanis a győztes PSOE nem tudott kormányt alakítani, mert nem nyert többséget a törvényhozásban, és koalíciós tárgyalásai az Unidas Podemosszal kudarcba fulladtak.

November 10-én megismételték a választásokat, amelyen a szocialisták megint a parlamenti többség megszerzése nélkül nyertek, ezúttal azonban megszületett a koalíciós megállapodás.

Pedro Sánchez múlt kedden kapta meg a parlament támogatását kormánya megalakításához, amelyhez nyolc párt képviselőinek igen szavazatára és két párt tartózkodására volt szükség.

A legnagyobb ellenzéki pártok nem támogatták Sánchezt, és élesen bírálták, amiért megválasztása érdekében megállapodást kötött a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szeparatista párttal, amelynek vezetője, Oriol Junqueras 13 éves börtönbüntetését tölti zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt.

Az új kormány előtt álló egyik nagy kihívás épp a katalán politikai válság rendezése, a másik pedig az, hogy teljesítse a szociális szolgáltatások javítására vonatkozó ígéreteit, miközben megfelel az Európai Unió által elvárt szigorú költségvetési politikának.

A Sánchez-kormány első feladatai közé tartozik az idei költségvetés kidolgozása és elfogadtatása, mivel továbbra is a 2018-as, még a konzervatív néppárti kormány által készített büdzsé van érvényben.

A parlamenti erőviszonyok miatt az új kabinet számára nem lesz könnyű a kormányzás, a két párt ugyanis kisebbségben van, összesen 155 mandátumot birtokol a 350-ből.