Az MR1-Kossuth Rádió helyszíni tudósítója a Krónika késő esti adásában elmondta: minden izraeli tévécsatornán Ehud Olmert ismertette a gázai háború okait és azt elemezte, hogy miért kerülhetett erre sor, miután Izrael elhagyta a Gázai-övezetet három évvel ezelőtt. Bejelentette rögtön a beszéd elején, hogy a hadjárat elérte a célját, jobb lett a délen élők biztonsági helyzete.

A tűzszünet bejelentése előre tudható volt, az viszont nem, hogy Olmertnek sikerül-e elérnie, hogy az egész kormány támogassa. Két miniszter ellenezte a harcok lezárását, egy pedig tartózkodott a szavazáson. A tűzszünet éjjel kettőkor lép életbe, és egy tíznapos egyoldalú fegyvernyugvással kezdődik. Amennyiben a Hamász is felhagy a rakéták lövésével, ezen időszak után az izraeli csapatok kivonulnak majd Gázából.

A megbeszélés, majd a beszéd közben a Hamász rakétákkal lőtte Izraelt, és további támadásokra számítanak, ezért Izrael déli részén holnap ismét zárva lesznek az iskolák. A kormányülés alatt a főhadiszállás tel-avivi épülete előtt többszáz fős tömeg tüntetett, azt követelték, hogy bármely, a Hamásszal megkötött esetleges egyezmény tartalmazza a két és fél éve elrabolt izraeli tizedes, Gilad Salit kiszabadítását is.

Palesztin források szerint megkönnyebbüléssel fogadták a hírt a Gázai övezetben, a Hamász ugyanakkor az izraeli haderő teljes kivonulását követeli, és folytatja az ellenállást, bár az egyelőre nem világos, hogy ez pontosan mit jelent. Bejt Lahija környékén tegnap estétől ma délig az elmúlt napok legsúlyosabb harcai voltak.

Ehud Olmert miniszterelnök már a kabinet megbeszélése előtt értesítette Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, hogy Izrael elfogadja a tűzszünetet, ugyanakkor a Likud, az ellenzéki jobboldali párt a fegyverszünet ellen lépett fel. A helyi elemzők szerint ez már a február 10-én esedékes választási kampány része, mivel az izraeliek többsége támogatta a hadjáratot.

(MR)