Fotó: MTI/AP/Bilal Huszein
Hirdetés

Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter legfrissebb tájékoztatása szerint több mint ötvenen vesztették életüket és 2700-an sebesültek meg. A tárcavezető korábban több mint 25 halottról és hozzávetőleg 2500 sebesültről számolt be a bejrúti kikötő körzetében történt robbanás után, nem sokkal később azonban már harmincnál több halálos áldozatról és mintegy háromezer sérültről beszélt a televízióban. A libanoni vöröskereszt vezetője ennél kevesebb sérültről tud, de értesülése szerint számuk így is meghaladta a 2200-at.

A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár – más források szerint vegyianyagraktár – található. Sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek.

A jordániai földtani intézet szerint a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán – közölte az al-Gad című helyi lap.

Diáb a „veszélyes” raktárban történt robbanás felelőseinek felelősségre vonását ígérte. „Megígérem, hogy ez a katasztrófa nem múlik el felelősségre vonás nélkül. (…) A felelősök meg fognak fizetni ezért” – hangoztatta. „Közzé fogjuk tenni a tényeket a 2014 óta ott álló veszélyes raktárról, de nem fogok elébe nyúlni a vizsgálatoknak” – tette hozzá a kormányfő.

Korábban írtuk

Diáb felszólította a baráti és testvéri országokat, hogy segítsenek Libanonon.

Korábban már több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak. Az Európai Unió szintén felajánlotta támogatását.

„Az Európai Unió kész segítséget és támogatást nyújtani” – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedd este.

„Izrael nemzetközi biztonsági és diplomáciai csatornákon felvette a kapcsolatot Libanonnal és orvosi, illetve humanitárius segítséget ajánlott a bejrúti kormánynak” – áll Beni Ganz izraeli védelmi miniszter és Gabi Askenázi külügyminiszter közleményében.

Nem sokkal korábban Askenázi arról beszélt, hogy a masszív robbanás „baleset volt, amelyet tűz okozott”, s óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. „Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – tette hozzá az izraeli külügyminiszter.

Franciaország segítséget küld Libanonnak – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök.

„Franciaország Libanon mellett áll. Mindig. Francia segély és készletek jelenleg úton vannak” – írta Twitter-üzenetében az államfő.

Boris Johnson brit kormányfő szintén felajánlotta országa támogatását. „Megdöbbentőek az este folyamán érkezett képek és videók Bejrútból” – írta mikroblogján.

„Gondolatainkkal és imáinkkal Libanon nagyszerű és állhatatos népével vagyunk. Mint mindig, Irán teljességgel kész bármilyen szükséges segítséget megadni. Maradj erős Libanon” – írta Twitter-oldalán Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.