A napilap információi szerint az érintettek közül hét tartózkodási és lakóhelye ismeretlen, néhányuk meghalhatott a terrorszervezet szíriai vagy iraki területen folytatott harcai során, vagy hamis identitással ismeretlen helyen tartózkodik.

Hirdetés
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A brüsszeli fellebbviteli bíróság csütörtökön közzétett határozatában azt írta, a terrorizmus és terrorszervezetben való részvétel vádjával, távollétükben lefolytatott eljárás keretében hozott ítélet szerint a dzsihadisták „súlyosan megsértették belga állampolgári kötelezettségeiket”. Az értintetteket hazatérésük esetén egyenként öt év letöltendő börtönbüntetés várja Belgiumban.

A napilap szerint az állampolgárságuktól megfosztottak a terrorszervezet által elfoglalt területeken gyilkosságok elkövetésében vettek részt, amelyekről később fényképeket és videofelvételeket osztottak meg a világhálón. Terrortámadásokat terveztek Európában, valamint kábítószerkereskedelem miatt találták őket bűnösnek.

Közöttük van az a Khalid Zerkani is, akit 2016 áprilisában a kiróható legmagasabb, 15 év szabadságvesztésre ítéltek Belgiumban, mert dzsihadista társaival harcosokat toborozott az Iszlám Állam számára Belgiumban. A sikeresen beszervezettek közül kettő később visszatért Európába, majd öngyilkos merényletet követett el Párizsban 2015 novemberében. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.

Korábban írtuk

A dzsihadistáknak vagy ügyvédjeiknek nyolc naptári nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzenek az ítélet ellen. A csütörtökön kihirdetett határozatban szereplőkkel együtt eddig tizennégy belga dzsihadistát fosztott meg állampolgárságától Belgium.