Kétségtelen, hogy Belgium elvesztette uralmát a járvány második hulláma felett. Egészségügyi szakértők szerint a Le Soir főszerkesztőnője enyhén fogalmazott: a kórházi ellátás már összeomlott” – írja szombaton megjelent elemzésében az Origo.

Hirdetés
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Orvosok és egészségügyi dolgozók a tevékenységükhöz nagyobb állami támogatást követelve tüntetnek egy kórház, egyben koronavírus-vizsgálati központ előtt, a belgiumi Charleroi-ban a koronavírus-járvány idején, 2020. október 26-án. A felirat jelentése: ideje gondoskodni a gondoskodókról

Az ország október közepére már katasztrófa-közeli helyzetbe került, az idáig vezető utat és a hirtelen hozott korlátozó intézkedéseket az Origo korábban részletesen elemezte. A portál emlékezet: már több mint 11 ezren haltak meg a Magyarországnál alig népesebb országban a járvány miatt.

„A népességarányhoz képest ez Európa legdrámaiabb adata, de a világon is csak Peruban rosszabb a helyzet.”

A cikk szerint október 28-ára Belgium az egy főre jutó koronavírus-fertőzöttek arányát tekintve Európa legfertőzöttebb országa lett – 1306 eset/100 ezer fő –, és minden mutató tovább romlik. Az európai tendenciának megfelelően a vírus leginkább az aktív 30-40-es korosztályban terjed, jelenleg közel 1200 40 éven aluli személyt ápolnak kórházban, és ezek közül 600-an 30 évnél fiatalabbak.

Korábban írtuk


„A 90 évesnél idősebb korosztályban pedig hetente duplázódik az esetszám. A Sciensano adatai szerint Belgium valamennyi régiója (Brüsszel, Flandria és Vallónia) súlyosan érintett, de időbeli eltérés van Flandria és Vallónia között, a Le Vif hetilap értesülése szerint a flamand régió, ahol lassabb volt a járvány terjedése, jövő hétre érheti be a vallon régiót az esetszámok tekintetében” – írja az Origo

A járványügyi szakértők éppen az intenzív kapacitás közeli telítődését nevezték a leginkább aggasztónak, mivel az itt kezeltek száma a jelenlegi növekedés mellett nyolcnaponta duplázódik. Az ágykapacitás szempontjából ez a legnehezebb kérdés. M. Van Laethem, Belgium egyik vezető virológusa a La Libre Belgique napilapnak azt mondta, így november 6-ra az „egészségügyi ellátórendszer ezen a téren elérheti teljesítőképessége határát”.

„A Le Soir szerint a helyzet annyira súlyos, hogy már a beteg, akár koronavírusos ápolókat és orvosokat is berendelik a kórházakba, és az a veszély is fennáll, hogy a háziorvosi ellátásban is elviselhetetlenül súlyos zavarok keletkeznek amiatt, hogy a háziorvosokat is a kórházakba irányítják. Gyakorlatilag összeomlott a háziorvosi rendszer.”

A teljes cikk itt olvasható.