Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Lapinformációk szerint az Iszlám Állam korábbi harcosának, Mehdi Nemmouche-nak 2013-ban és 2014-ben köze volt négy francia újságíró szíriai elrablásához. Mint írták, a 34 éves francia állampolgárságú dzsihadistát szerdán szállították a Párizstól keletre fekvő Meaux-Chauconin börtönébe.

A brüsszeli központi bíróság március közepén életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte a szíriai harcokból visszatérő, akkor 29 éves Mehdi Nemmouche-t, a Brüsszel belvárosában található Belgiumi Zsidó Múzeum előterében 2014 márciusában végrehajtott, négy áldozatot követelő támadás elkövetőjét. A támadásban meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum belga alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő. Ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt.

A belga határnál, az észak-franciaországi Roubaix-ban lakó Nemmouche korábban öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben, ahol egyre radikálisabb nézeteket kezdett vallani. Szabadulása után három héttel, 2013 elején utazott Szíriába, ahol Abu Omar néven az ország északi részén található Aleppo börtönné átalakított kórházában francia túszokat őrzött. Szíriából 2014. március 18-án érkezett vissza Európába, a frankfurti repülőtéren a német hatóságok kihallgatták, majd elengedték.