Abdeslam brüsszeli születésű francia állampolgár. Szerda reggel egy Párizs közelében fekvő börtönből repülőgéppel egy belgiumi büntetésvégrehajtó intézetbe szállították át, szeptember közepén állhat bíróság elé Belgiumban. Az ügy a szövetségi ügyészség szerint hat-nyolc hónapig tarthat.

Hirdetés

Abdeslam az utolsó életben maradt tagja annak az iszlamista terrorcsoportnak, amely 2015. november 13-án 130 embert ölt meg Párizsban és Saint-Denis-ben. A merényletsorozatot az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, amelynek az egyik, Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én a zaventemi repülőtéren és a brüsszeli Maalbeek metróállomáson. A merényletekben 32 civil halt meg, és több mint 300-an megsebesültek. A repülőtér átkutatása során egy másik pokolgépet is találtak a hatóságok.

Abdeslamot június 29-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a különleges törvényszék Párizsban, és az ítélet ellen nem fellebbezett.

Korábban írtuk