Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet már nem Szíriába utazásra toborozza a vele rokonszenvező fiatalokat, hanem arra ösztönzi őket, hogy Belgiumban kövessenek el merényleteket – idézi a Het Nieuwsblad című, flamand nyelvű belga napilap szerdai száma Eric Van Der Syptet, a belga államügyészség szóvivőjét.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Eric Van Der Sypt szerint a terrorszervezet új taktikát választott a márciusi, Brüsszelben elkövetett merényleteket követően – írta a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga lap a Het Nieuwsblad cikkét idézve. Eszerint már nem arra szólítja fel a fiatalokat az Iszlám Állam, hogy utazzanak Szíriába és csatlakozzanak a harcokhoz Szíria, vagy Irak területén, hanem otthonmaradásra szólítja fel Belgiumban élő szimpatizánsait és arra, hogy ott kövessenek el „halált és pusztítást okozó” akciókat.
    
A szóvivő megjegyezte: a toborzók tudatában vannak annak, hogy a kiskorúakat könnyű radikalizálni, a hatóságok ismeretei szerint az üzenetek címzettjei legtöbbször 16-17 évesek. A toborzást a közösségi médián, gyakran a Telegram nevű üzenetküldő mobiltelefonos szolgáltatáson keresztül végzik.
    
A fiatalok ideológiailag könnyen átnevelhetők a közösségi oldalakon keresztül, és előbb vagy utóbb készek lesznek arra, hogy támadást vigyenek véghez – figyelmeztetett a szóvivő. Hozzátette, hogy a belga államügyészségnek nincs információja készülő támadásról, de „komoly aggodalomra okot adónak” minősítette az egyre sűrűbben érkező üzeneteket.
    
A lap korábban arról írt, hogy az Iszlám Állam rendszeresen küld üzeneteket Belgiumban élő, mintegy 300 szimpatizánsának konkrét utasításokkal vagy például házilag elkészíthető bombák gyártásáról szóló útmutatásokkal. Információk szerint augusztus eleje óta nem telt el nap anélkül, hogy a terrorszervezet ne küldött volna a „nyugatiak” megölésére buzdító üzenetet – írta a napilap.

(MTI)