Az érdekképviseletek küldöttei jelképes „sztrájkőrségbe” álltak a kormány székháza elé, és a tényleges munkabeszüntetést is kilátásba helyezték, amennyiben a döntéshozók nem hajlandók az oktatási rendszer társadalmi jelentőségéhez méltó bérezésért konkrét lépéseket tenni.

Hirdetés

„Az alacsony fizetések miatt nagyon kevés fiatal választja a pedagógusi hivatást, az idősebb korosztály pedig amint lehet, nyugdíjba vonul. Az utóbbi években ahelyett, hogy csökkent volna, egyre csak növekszik a rendszerben a szakképzetlen pedagógusok száma” – ecsetelte a kialakult helyzetet az egyik pedagógus-szakszervezet közleménye.

Az ország valamennyi megyéjéből összesereglett több száz szakszervezeti képviselő azt is sérelmezte, hogy az iskolai kisegítő személyzet alapbére idén sem érte el a közalkalmazotti bértörvényben tavalyra előirányzott bérszintet, és még mindig nem haladja meg az 1800-2300 lejt (144 000 – 184 000 forint), ami az évi 16 százalékot meghaladó infláció közepette tovább növelte elszegényedésük mértékét.

A tüntetők „Ha minőséget akartok azt oktatában, adjatok minőségi béreket!”, „Az ország jövője az osztálytermekben van”, „A túlórapénzek kifizetését követeljük!” feliratú molinókat emeltek a magasba, és a közalkalmazotti bértörvény által előírt, de rendre elnapolt béremelések folyósítását sürgető rigmusokat skandáltak.

Korábban írtuk

Romániában a közalkalmazotti bérek 56 százalékos lépcsőzetes emeléséről hozott törvényt 2017-ben az akkori szociáldemokrata kormánytöbbség. Az ebben előirányzott béremelésekre aztán mégsem volt költségvetési fedezet, ám nem a törvényt módosították, hanem az alkalmazását halasztották el.