Fotó: MTI/EPA-EPA/Felipe Trueba
Joshua Wong hongkongi demokráciapárti aktivista és a német külügyminiszter
Hirdetés

„Kína ‘egy ország, két rendszer’ elvével kapcsolatos álláspontunk nem változott” – jelentette ki Maas Berlinben, s hozzáfűzte: Németország támogatja ama jogokat, amelyeket a hongkongiak ennek keretében élveznek.

Szerdán Kína bekérette a német nagykövetet Maas és Wong hétfői találkozója miatt, Vu Ken, Kína berlini nagykövete pedig azt mondta nyilatkozatában, hogy a találkozó nagyon káros Peking és Berlin kétoldalú kapcsolataira nézve.

Wong a Bild című német lap meghívására érkezett hétfőn Németországba, s még érkezése napján, az újság által szervezett vacsorán találkozott a külügyminiszterrel.

„Hongkong az új Berlin egy új hidegháborúban” – jelentette ki később Wong, utalva a német főváros egykori megosztottságára. Szerdán tartott sajtótájékoztatóján sürgette továbbá a német vezetést, ítélje el a tüntetőkkel szembeni rendőri erőszakot, egyúttal azt mondta, hogy Németországnak nem kellene rendőrségi felszerelést exportálnia Kínába, míg tartanak a tüntetések, mert ezeket az eszközöket a tiltakozókkal szemben vetik be.

A 22 éves aktivista 2014-ben vált ismertté, az úgynevezett esernyős forradalom egyik vezetőjeként. Akkor a mozgalmuk jelképeként sárga esernyőt tartó demokráciapárti tüntetők 79 napra megbénították a kikötőváros központi részeit. Ezzel tiltakoztak az ellen, hogy szerintük Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá veszi az „egy ország, két rendszer” elve alapján egyfajta autonómiát élvező, különleges közigazgatási státussal bíró várost, ahol minél inkább igyekszik növelni a befolyását.

Hongkongban immár 14 hete tömegtüntetések zajlanak, melyeket eredetileg egy, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. Lehetővé tették volna, hogy Hongkong gyanúsítottakat adjon ki Kínának. Ugyan a beadványt Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember 3-án visszavonta, a kedélyeket ezzel nem tudta lecsillapítani. A demonstrálók további négy követelésük teljesítését kérik: a rendőrségi akciók független kivizsgálását, a tüntetések kapcsán őrizetbe vettek szabadon engedését, valamint a velük szembeni felhozott „lázadás” vádjának eltörlését akarják, továbbá demokratikus választásokat szorgalmaznak.