A demokraták alaszkai és Washington állambeli jelölőgyűlését Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte Hillary Clintonnal szemben, és várhatóan Hawaiin is ő lesz a győztes.

A Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsainak versenyében szombaton Alaszkában és Washington államban Bernie Sanders lett a győztes. A vermonti szenátor könnyű győzelmet aratott, és a wisconsini Madisonban tartott győzelmi beszédében hangsúlyozta: sikerült lefaragni Hillary Clinton előnyéből, „van utunk a győzelemhez”. Sanders várhatóan megnyeri a Hawaiin tartott jelölőgyűlést is, amelynek eredménye az időeltolódás és az exit pollok hiánya miatt későbbre várható. 
    
Sanders győzelme meggyőző arányú: Alaszkában 79 százalékos támogatottságot szerzett, míg Hillary Clintonra a választók csupán 21 százaléka szavazott. Az északnyugati Washington államban pedig a választók 74 százaléka bízik a vermonti szenátorban, míg a volt külügyminiszternek és volt first ladynek csak a választók 26 százaléka szavazott bizalmat. 
    
Maga Hillary Clinton nem kommentálta az eredményeket, hívei és munkatársai azonban azt hangsúlyozzák, hogy a volt külügyminiszter előnye behozhatatlan, túl sok delegátussal vezet, a versenyfutásnak már vége.
    
Bernie Sanders az elmúlt héten nagy diadalokat aratott: alaszkai és – a sok delegátust adó – Washington állambeli győzelmei előtt kedden Idahóban és Utah államban is nyert. A szenátornak sikerült felráznia a párt liberális bázisát és a fiatal nemzedékeket, ráadásul a szombati voksolások nem előválasztások, hanem jelölőgyűlések voltak, és ez a választási forma inkább Sandersnek kedvez, hiszen a választókat nagyobb elköteleződésre és aktivitásra készteti. A szenátort segítette a győzelemben a szombaton szavazó államok társadalmi-etnikai összetétele is: viszonylag kicsi az afroamerikai és a spanyolajkú közösségek lélekszáma, Clinton győzelmét pedig elsősorban ezek a társadalmi csoportok biztosították. 
    
Szombaton a republikánusok nem tartottak sem előválasztást, sem jelölőgyűlést, mindazonáltal a még versenyben lévő három elnökjelölt-aspiráns intenzíven kampányolt.
    
A kampányra rávetül Ted Cruz texasi szenátor és Donald Trump New York-i üzletember személyeskedő vitája, lassanként botrányba fulladó, egymás feleségeiről szóló üzengetése. Cruz szombaton, Wisconsinban kampányolva, cáfolta, hogy többször is félrelépett volna, ahogyan azt a National Enquirer című bulvárlap írta, és Trump kampánycsapatát vádolta meg a híreszteléssel. „Hadd mondjam ki világosan: teljes és tökéletes hazugságról van szó, ez nem más, mint egy bulvárlap mocskolódása, amely Donald Trumptól és csatlósaitól ered” – fogalmazott a texasi szenátor. 
    
Cruz napok óta szócsatát vív Trumppal. Miután ugyanis az egyik, Ted Cruzhoz közelálló republikánus csoport a utahi választások előtti napokban közzétett egy dehonesztáló aktfotót Trump feleségéről – aki korábban fotómodell volt -, Donald Trump mikroblogjában kedden azt írta: „kiborítja a bilit” Cruz feleségéről, szerdán pedig közölt egy-egy képet Heidi Cruzról és a saját feleségéről, Melania Trumpról, azzal a szöveggel, hogy „nem is kell bilit borítani, a fotók önmagukért beszélnek”. Szombaton a New York-i milliárdos cáfolta, hogy köze volna a National Enquirerben megjelent, Cruz házastársi hűtlenségéről szóló információkhoz.

(MTI)