Fotó: MTI/AP/Evan Vucci
Hirdetés

A hétfő délután közzétett videóüzenetben Sanders közölte: „Trumpból egy ciklusban szolgáló elnököt kell csinálnunk és szükségünk van rád a Fehér Házban”. Ehhez szükség van arra, hogy nemcsak az ő hívei, hanem mindenki Bident támogassa az Egyesült Államokban – mondta, hozzátéve, hogy minden tőle telhetőt megtesz Biden elnökké választásáért.

Az önmagát „demokratikus szocialistának” valló 78 éves Sanders a múlt héten jelentette be, hogy kiszáll a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből. Ezzel megnyitotta az utat ahhoz, hogy a párt nyáron tartandó elnökjelölt-állító konvencióján a párt a 77 éves Joe Bident válassza meg elnökjelöltjének. 

A vermonti politikus – aki egyébként nem a Demokrata Párt tagja, hanem független szenátor – 2016-ban is indult a demokraták elnökjelöltségéért, de vetélytársát, Hillary Clintont végül csak a Philadelphiában tartott elnökjelölt-állító konvenció előtt biztosította a támogatásáról. Négy évvel ezelőtt Clinton volt a párt elnökjelöltje.

Biden azonnal reagált a bejelentésre. Köszönetet mondva Sandersnek, úgy fogalmazott: „a támogatásod nagyszerű, sokat jelent a számomra”.

Tom Perez, a Demokrata Országos Bizottság (DNC) elnöke, azaz a párt vezetője hétfőn – még Sanders bejelentése előtt – a Politico című lapnak adott interjújában arról beszélt: „nincs kétsége”, hogy a demokraták egységesen felzárkóznak Joe Biden mögött.     „Büszke vagyok a párt egyesítése érdekében végzett munkánkra. De tisztában vagyok azzal, hogy még több munkára van szükségünk. A bizalom és a pártegység kiépítése időtlen utazás” – fogalmazott Perez pártelnök.