Közben a magyar miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a Dunaszerdahelyen történteket. Gyurcsány Ferenc Varsóban beszélt szlovák kollégájával, Robert Ficóval, a visegrádi országok találkozóján. Tűrhetetlennek nevezte azt is, hogy miközben a szlovák kormányhoz közel álló erők folyamatosan sértegetik a magyar politikusokat, a szlovák kormány ezt legtöbbször szó nélkül hagyja. Robert Fico a dunaszerdahelyi esetről azt mondta: a vizsgálat folyamatban van, de valószínűleg sokáig fog tartani. Elküldik azonban Magyarországnak azokat a felvételeket, amelyek igazolják a szlovák álláspontot.

Képtelen megvédeni a magyarokat a Gyurcsány-kormány

A dunaszerdahelyi események egyértelműen megmutatták, a magyar kormány képtelen megvédeni a magyarokat – szögezte le sajtótájékoztatóján Kontrát Károly. Mint fogalmazott, mára bizonyossá vált, hogy semmiféle törvényes magyarázata nem volt a rendőrségnek arra, hogy maszkot viselő, és azonosító nélküli rendőrök miért verték meg a magyarokat. A fideszes politikus egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a kormány 24 órán keresztül nem lépett semmit az ügyben, és kizárólag a Fidesz erélyes felszólítására kereste fel a szlovák illetékeseket.

Kontrát kitért arra is, hogy a Fidesz kezdeményezte a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülését is, ahol a magyar rendőri vezetők arról tájékoztattak, magyarázatot kértek szlovák kollégáiktól az esetre, ám később ezt a megkeresést a szlovák fél letagadta.

Az elmúlt négy nap azt mutatja, hogy a kormány képtelen magyarázatot és bizonyítékot kérni a szlovákoktól a szombati incidens ügyében, sőt Gyurcsány Ferencnek még a Visegrádi négyek találkozóján sem sikerült előrelépést elérni – szögezte le a fideszes politikus, rámutatva: úgy látszik annyira semmibe veszik a hitelét vesztet Gyurcsány-kormányt, hogy még a szlovák rendőrség is kényére, kedvére játszik vele.

A Fidesz azt követeli, hogy a magyar országgyűlés határozatban foglaljon állást a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról.

(MR, fidesz.hu)