„Erre az egyesületre és egyes aktivistáira úgy kell tekinteni, mint akik diszkriminációra és erőszakra uszító gyűlöletbeszédet hirdetnek egyesek ellen a származásuk, a fajuk és a vallásuk miatt”, valamint „a formája és a katonai szervezettsége miatt az Identitási Generáció magánmilícia jellegűnek is tekinthető” – fogalmazott a tárcavezető a feloszlatásról szóló rendeletben.

Hirdetés

A rendeletben az is szerepel, hogy az Identitás Generáció szélsőjobboldali csoportosulásokkal áll kapcsolatban „amelyektől logisztikai támogatást kap, és amelyek diszkriminációra, erőszakra vagy gyűlöletre uszító ideológiát hirdetnek a fajvédő és fehér felsőbbrendűséget hirdető tanok nevében”.

A feloszlatás indoklásából az is kiderül, hogy az Identitás Generáció adományokat kapott a tavaly augusztusban Új-Zélandon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, szélsőjobboldali nézeteket valló ausztrál Brenton Tarranttól, aki 2019. március 15-én 51 embert mészárolt le az új-zélandi Christchurch város két mecsetjében.

A szélsőjobboldali csoportok parlamenti vizsgálóbizottsága előtt 2019 áprilisban Bruno Dalles, a gazdasági minisztérium pénzmosás elleni küzdelemért felelős szervezete, a Tracfin volt vezetője elmondta: Brenton Tarrant az Identitás Generáció „bőkezű tagja”.

Korábban írtuk

Az Identitás Generáció, amely elítéli a „migránsinváziót” és bírálja a multikulturális társadalmat, akkor vált ismertté, amikor eltorlaszolták 2018 tavaszán a francia-olasz határon lévő Échelle-hágót, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphessen Franciaország területére.

Mintegy száz aktivista 2018. április 21-én azért ment fel az általuk „az illegális bevándorlók stratégiai átkelő pontjának” tekintett hágóba, hogy azt jelképesen lezárja, és onnan bírálja „a hatóságok gyávaságát”. A többségében franciákból álló csoportban magyarok, olaszok, dánok, osztrákok, angolok és németek is voltak.

A csoport utóbb elismerte, hogy az egynapos akció során nem találkozott migránsokkal, de a következő hónapok járőrözései során elfogtak négy illegális bevándorlót, akiket átadtak a rendőrségnek, és további hét átkelését észlelték, amely miatt feljelentést tettek.

A szervezet három vezetőjét első fokon 2019 augusztusában hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de a fellebbviteli bíróság decemberben felmentette őket, miután megítélése szerint az akció nem volt több, mint „teljesen politikai propaganda”.

A közelmúltban a belügyminiszternek sikerült elérnie több iszlamista tevékenységgel gyanúsított egyesület (CCIF, BarakaCity, Jasszin sejk kollektíva) betiltását is, 2019-ben pedig Emmanuel Macron államfő kezdeményezésére több szélsőjobboldali csoportot (Bastion social, Blood and Honour és Combat 18) feloszlatott a francia igazságszolgáltatás.