Lyon radikális baloldal polgármesterének, Grégory Doucet-nek a francia zöld párt (Europe Écologie Les Verts-EELV) politikusának a legújabb botránya február 15-én kezdődött, amikor is az ő megbízásából a városháza oktatáspolitikáért felelős munkatársa, Stéphanie Léger e-mailt küldött Lyon 206 állami fenntartású iskolája vezetőségének – hívja fel rá a figyelmet Franciaország vezető konzervatív lapja, a Le Figaro vasárnapi cikkében.

Hirdetés

A levélben az áll, hogy

FEBRUÁR 22-TŐL KEZDŐDŐEN AZ ISKOLAI MENÜKBŐL KIVESZIK A HÚST, ILLETVE A HÚSOS ÉTELEKET, ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY GYORSABBÁ ÉS HATÉKONYABBÁ TEGYÉK AZ ÉTELEK ELKÉSZÍTÉSÉT ÉS FELSZOLGÁLÁSÁT.

Stéphanie Léger mindezt a koronavírus-járvánnyal összefüggésben magyarázta. Az még nem világos, hogy a húsmentes iskolai menza meddig fog tartani, mert a mail alapján „legalább húsvétig tervezik ezt”, tehát nincs konkrét időpont meghatározva.

A húsmentes menü bevezetésének egy másik indoklása az, hogy meg szeretnének felelni a diákok igényeinek, mert az oktatáspolitikáért felelős asszony szerint a lyoni gyerekek nagy része nem akar húst fogyasztani.

Korábban írtuk

AZ ELEKTRONIKUS LEVÉLBEN AZ UGYANAKKOR NEM SZEREPEL, HOGY EZT MIVEL INDOKOLJA A VÁROSVEZETÉS, MIVEL FELMÉRÉS NEM KÉSZÜLT ERRŐL.

Mint az Origo cikkéből kiderül, Léger asszony mindehhez hozzátette, hogy az iskolai menük nem lesznek teljes egészében vegetáriánusok, mert halat és tojást továbbra is fognak felszolgálni.

A Grégory Doucet polgármester nyomására meghozott rendeltet elsőként Étienne Blanc, a francia konzervatívok pártjának, a Les Républicains-nak a volt lyoni polgármesterjelöltje, Auvergne-Rhône-Alpes régió jelenlegi első alelnöke kritizálta. A konzervatív politikus véleménye alapján teljes mértékben elfogadhatatlan a diákokra ráerőszakolt húsmentes menü, amely megfosztja őket a szabad választás jogától. Étienne Blanc értékelése szerint Lyon zöld, radikális baloldali vezetése kihasználja a járványhelyeztet annak érdekében, hogy minden előzetes konzultáció nélkül ideológiai lépeseket erőltessen rá másokra, pedig a régió gasztronómiai különlegességeinek a részét képezik a húsos ételek is.

A nagy botrányt kiváltó témával kapcsolatosan nyilatkozott Gérald Darmanin (En Marche) francia belügyminiszter is. Ő egyébként Macron kevés nem baloldali minisztereinek egyike. Ő azt mondta, elfogadhatatlan a zöldek moralizáló és elitista politikája, amely az alsóbb társadalmi rétegek ellen irányul. Szerinte nagyon sok gyereknek csak az iskolában van rá lehetősége, hogy húst egyen, és a zöldek most ettől fosszák meg őket. Gérald Darmanin értékelése alapján ez egy ideológiai jellegű botránykeltés a zöldek részéről.

A teljes cikk az Origo.hu oldalán olvasható.