Fotó: MTI/EPA

Kedden hozta nyilvánosságra John Kelly belbiztonsági miniszter az Egyesült Államok új, illegális bevándorlást szigorító irányelveit. Az USA területén jelenleg mintegy tizenegymillió migráns tartózkodik, jelentős részüket eddig Barack Obama korábbi rendeletei miatt nem lehetett kitoloncolni. 
John Kelly belbiztonsági miniszter kedden kibocsájtott rendelkezései szerint az Egyesült Államokban tartózkodó illegális bevándorlók közül lényegében bárki kitoloncolható, megszűnnek tehát a korábbi védett kategóriák. A hatóságok néhány esetben tesznek csak kivételt, például továbbra sem deportálhatnak kísérő nélküli gyermeket. 

„Nagyon kevés kivételtől eltekintve, a minisztérium a külföldiek egyetlen kategóriáját sem mentesíti a kitoloncolás alól. Mindenki a kitoloncolásig vezető eljárás alá vonható, aki megsértette a bevándorlási törvényt” – fogalmaz a direktíva. 

A miniszter azt is elrendelte a határőrizeti szerveknek, hogy minél gyorsabban hajtsák végre az intézkedést. A kormányzat prioritásokat is megfogalmazott – a kiutasítások ütemterve szerint először azokat toloncolják ki az országból, akiket már elítéltek kihágás vagy bűncselekmény miatt, majd azok következnek, akiket már vád alá helyeztek. A miniszteri rendelet szerint az eljárásokat lefolytató tisztségviselők eldönthetik, hogy az eljárás alá vett migráns jelent-e veszélyt a nemzetbiztonságra. 

Erősítik a bevándorlási hivatalt

John Kelly egy nappal korábban arról is gondoskodott, hogy a rendeletek végrehajtásához a megfelelő állomány is rendelkezésre álljon: engedélyezte, hogy a bevándorlási- és vámügyi hivatal (ICE) tízezer fővel bővítse sorait. A Breitbart információi szerint a jövőben szigorúbban ellenőrzik az országba belépni kívánó migránsokat, és elkezdik a már belföldön tartózkodó illegális bevándorlók kitoloncolását is. A bevándorlási hivatal ügynökei már eddig is hajtottak végre célzott razziákat bevándorló csoportok ellen, a letartóztatottak többsége elkövetett már valamilyen bűncselekményt a statisztikák szerint.

Új elnök, új szabályok

Az új rendelkezésekkel a hatóságoknak sikerülhet felszámolni a korábbi elnök örökségét, aki köztudottan támogatta az illegális bevándorlók letelepítését. Barack Obama elnöki memorandumokkal akart törvényes státust és munkavállalási engedélyt biztosítani az Egyesült Államokban több millió illegális bevándorló számára. Ennek érdekében a kongresszust is megkerülte, a migránsoknak pedig azt üzente: „mindössze annyit mondunk, hogy nem fogjuk önöket kitoloncolni.” Azt a tervét azonban, hogy illegális bevándorlók millióinak automatikusan tartózkodási és munkavállalási engedélyt adjanak, tavaly a Legfelső Bíróság elkaszálta. 

Kovács Dániel