Fotó: MTI/EPA/Keystone/Jean-Christophe Bott, archív

FRISSÍTÉS:
Bosznia-Hercegovina bezárja a horvát határ közelében fekvő vucjaki migránstábort – közölte Dragan Mektic védelmi miniszter pénteken.
A vucjaki sátortáborban a hideg és a havazás ellenére továbbra is mintegy 500-600-an tartózkodnak, holott a település lakói többször is felhívták a figyelmet az ott lakó illegális bevándorlók okozta problémákra. A tábor egyébként egy korábbi aknamező és egy szeméttelep közelében fekszik, nincsenek felállított mosdók, sem folyóvíz, így a migránsok embertelen körülmények között várnak arra, hogy továbbmehessenek Horvátország, s onnan Nyugat-Európa felé.
A védelmi miniszter tájékoztatása szerint a tábort várhatóan már a jövő hét elején felszámolják, a migránsokat pedig az ország több befogadóközpontjában osztják el. A sátorokat lebontják, és megtisztítják a helyszínt, hogy ne legyen lehetőség a visszatérésre – magyarázta Dragan Mektic. Hozzátette: a migránsok illegálisan tartózkodnak az országban, megengedhetetlen, hogy ők maguk döntsék el azt is, hogy hol akarnak tábort verni. (MTI)

Hirdetés

Négynapos bosznia-hercegovinai látogatása végén tartott sajtóértekezletén az emberi jogi biztos kijelentette, hogy a vucjaki szeméttelepen létesített tábort sohasem lett volna szabad megnyitni, ugyanis ott már a tél beálltát megelőzően is embertelen körülmények uralkodtak. A táborban elhelyezett embereknek szerinte azonnal más szállást kell biztosítani.

Az emberi jogi biztos aggodalmát fejezte ki a Bihac közelében található másik kettő, valamint az ország egyéb területein található, hasonló körülmények között működő táborok, köztük a Cazin és Bira melletti befogadótáborok miatt is.

„Az államnak gondoskodnia kell arról, hogy az ország egész területén megfelelő befogadólétesítmények álljanak rendelkezésre. Több humanitárius segítségre van szükség, és fokozni kell a nyilvántartásba vételi lehetőségeket a Horvátországgal határos Una-Sana kantonban, ahová nagyszámú migráns és menedékkérő érkezett” – fogalmazott.

Kijelentette, a helyzet azonnali megoldása mellett a kormánynak hosszú távú megoldásra kell törekednie a migránsokkal és menedékkérőkkel szembeni bánásmód „strukturális hiányosságainak” megoldására. Mijatovic ezek között a megfelelő védelem és a menedékjog iránti hozzáférés biztosítását, az emberkereskedelem áldozatainak és a gyermekeknek, különösen a kísérő nélküli kiskorúaknak a védelmét emelte ki.

Az emberi jogi biztos komoly aggodalmát fejezte ki a horvát határőrök migránsok elleni erőszakos fellépéséről szóló jelentések miatt is.

„Különösen nyugtalanítóak a bevándorlók verésekről szóló történetei, amelyek szerint gyakran olyan személyes tárgyaiktól fosztják meg őket, mint a cipőjük. Majd arra kényszerítetik őket, hogy mezítláb, durva terepen térjenek vissza Bosznia-Hercegovinába” – fogalmazott.

Az ilyen erőszakos visszaküldések az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértését jelentik, és megakadályozzák a bevándorlókat abban, hogy beadhassák menedékkérelmüket, vagy a nemzetközi jog rögzítette védelemben részesüljenek – vélte.

A helyzet az elmúlt egy évben csak rosszabbodott. A horvát hatóságoknak ennek megoldása érdekében véget kell vetniük a bevándorlók visszatoloncolásának, valamint független és hatékony vizsgálatokat kell indítaniuk a bevándorlók kollektív kiutasításáról a rossz bánásmódról szóló jelentések alapján – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.