Núrullah Munir azt állította, hogy különösen a vidéki térségekben élő afgánok ellenzik a lányaik iskolákba küldését.

Hirdetés

„Ismerjük az ottani kulturális viszonyokat” – mondta Uruzgán tartományban tett látogatásán Munir.

„A kormányok gyakran nem fordítottak figyelmet a helyi kulturális viszonyokra, ami felkeléseket és a vezetés elleni fatvákat (vallási határozatot) váltott ki” – jelentette ki a tálib tisztségviselő.

A radikálisok szombaton Paktia tartományban több iskolát is bezárattak, amelyeken csak nemrég nyitottak újra a törzsi vezetők kérelmére. Aznap több tucatnyi diáklány tüntetett Gardez városában a tálibok intézkedése ellen. Számos afgán, köztük Hamid Karzai volt elnök is támogatásáról biztosította a fiatalokat.

Korábban írtuk

„A paktiai diáklányok felhívása a lányiskolák újranyitására a mi lányaink felhívása, ez Afganisztán kívánsága” – hangsúlyozta Karzai.

Nőjogi aktivisták videófelvételeket küldtek újságíróknak a megmozdulásról a paktiai diáklányok bátorságát méltatva, akik azt skandálták, hogy „a tálibok félnek a nők oktatásától”.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozzák a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket így a közéletből és a közoktatásból.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szerint hárommillió lányt fosztanak meg jelenleg a középiskolába járás jogától.