„Aki kevesebbet keres 400 000 dollárnál, annak egyetlen centtel sem kell többet adóznia” – mondta az elnök. Arra a kérdésre, hogy szerinte kaphat-e republikánus szavazatokat egy adóemelésről szóló voksoláson, Biden azt felelte: lehet, hogy nem kapja meg a republikánusok szavazatát, de megkapja a demokratákét.

Hirdetés

Elnöki kampánya során Joe Biden számos javaslatot tett a vállalkozások és a magas jövedelemmel rendelkező amerikaiak adójának emelésére. Ilyen volt például a társasági adó mértékének 21-ről 28 százalékra emelése, illetve a legmagasabb keresetűek egyéni adókulcsának 37-ről 39,6 százalékra emelése.

Az elnök korábban is ígéretet tett arra, hogy nem emeli meg azoknak az adóját, akik kevesebbet keresnek évi 400 000 dollárnál.

A Biden-kabinet tervezett adóemeléséről hétfőn közölt elemző cikket a Bloomberg hírügynökség. Úgy fogalmaztak, hogy az amerikai elnök az első nagy szövetségi adóemelésre készül 1993 óta, amelyre a múlt héten elfogadott 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot követő hosszú távú gazdasági program finanszírozása miatt van szükség.

Korábban írtuk

Mint írták, a jelenlegi mentőcsomagnál várhatóan még nagyobb mértékű intézkedéseket a Biden-kabinet már nemcsak hitelből, azaz az államadósság növelésével finanszírozná. A Bloomberg forrásai szerint az elnöki tanácsadók olyan megoldáson dolgoznak, amely magában foglalhatja a társasági adónak és a magas keresetűek egyéni adókulcsának emelését is.

A cikk szerint az adóemelés nemcsak az olyan – a Biden-kabinet számára kulcsfontosságú – kezdeményezések finanszírozására kínálna lehetőséget, mint az infrastruktúra fejlesztése, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a szegényebb körülmények között élők megsegítése, hanem arra is, hogy változtassanak az adórendszer egyenlőtlenségein.

Az adóemelési terv komoly tesztet jelent abból a szempontból, hogy az elnök képes-e meggyőzni a republikánusokat, illetve azt is megmutatja majd, hogy mennyire egységesek a demokraták – írták.

A tervezetet ismerő, nevük elhallgatását kérő források szerint az adóemelések keretében a Biden-kabinet valószínűleg hatályon kívül helyezi Donald Trump korábbi elnök 2017. évi adótörvényének azon részeit, amelyek a vállalatoknak és a magas keresetűeknek kedveznek.

A Biden-kabinet által tervezett adóemelésről készült egyik független elemzés úgy becsülte, hogy az intézkedések egy évtized alatt 2100 milliárd dollár bevételhez juttathatják az országot, a demokraták azonban a cikk szerint már elégedettek lennének egy 500 milliárd dollárt eredményező csomaggal is.