A törvényt a kongresszus két háza kétpárti támogatással hozta meg. A segély a szeptemberig tartó időszakra szól, és jóval nagyobb, mint a korábbi, 13,6 milliárd dolláros gyorssegély. A 40 milliárdból 20 milliárd fegyver és hadianyag, nyolcmilliárd általános gazdasági támogatás, ötmilliárd élelmiszersegély, egymilliárdot a menekültek megsegítésére szánnak, a többit nem részletezték.

Hirdetés

Az AP hírügynökség szerint a törvényt Biden a Dél-Koreába tartó repülőgépén írta alá, ami szokatlan, az ügy sürgősségére utal.

 Az orosz hadsereg közölte szombaton, hogy Kalibr típusú, tengerről indított, manőverező robotrepülőgépekkel megsemmisített egy jelentős nyugati fegyverszállítmányt Ukrajnában, a Kijevtől nyugatra lévő Zsitomir megyében.

A szóban forgó fegyvereket és katonai felszerelést az Egyesült Államok és európai országok küldték a Donyec-medencében harcoló ukrán fegyvereseknek – olvasható a minisztériumi közleményben. Hozzátették, hogy orosz rakéták megsemmisítettek több üzemanyagraktárt Odessza közelében, parancsnoki hadállásokat, és lelőttek két ukrán Szu-25-ös harci gépet, valamint 24 drónt.

Korábban írtuk

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy nem tudja ellenőrizni ezeknek az állításoknak a valóságtartalmát.

 A Zsitomir megyében lévő Malin polgármestere pénteken éppen arról számolt be, hogy rakétacsapás érte a várost, hárman megsebesültek, és komoly anyagi károk keletkeztek

Szerhij Hajdaj, a Donyec-medencei Luhanszk megye kormányzója azt állította szombaton, hogy az orosz hadsereg ugyanolyan pusztítást akar végezni Szeverodonyeckben, mint amilyet Mariupolban véghez vitt. De képtelenségnek nevezte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azon állítását, hogy az orosz hadsereg hamarosan elfoglalja Luhanszk megyét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy péntek esti tévés interjúban kijelentette, hogy ennek a háborúnak csak diplomáciai úton lehet véget vetni, de a két fél közötti béketárgyalások jelenleg zsákutcában vannak.