Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Bident a CNN amerikai hírtelevízió és a Bloomberg hírügynökség tudósítói idézték a Twitteren. Az amerikai elnök egy fehér házi rendezvényről indulva beszélt újságírókkal.

Biden úgy fogalmazott, hogy a csapattelepítés „teljességgel összhangban van azzal, amit Putyinnak a kezdet kezdetén megmondtam: Amíg agresszívan viselkedik, mindent elkövetünk, hogy biztosítsuk NATO-szövetségeseinket és Kelet-Európát, hogy ott vagyunk és szent kötelezettségünknek tartjuk az ötös cikkelyt”.

Az amerikai elnök az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkelyére utalt, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik. Az említett cikkely hatálya azonban nem terjed ki a nem NATO-tagállam Ukrajnára.

Kormánytisztviselőktől származó információkra hivatkozva az amerikai sajtó a nap folyamán közölte: Biden arra utasította az Egyesült Államok védelmi minisztériumát, hogy több mint 3000 amerikai katonát helyezzen át az európai szövetségesek védelmének megerősítése érdekében.

Korábban írtuk