Biden arról beszélt, világosan kell látni, hogy van-e ellentét aközött, amit a kínai elnök Kína nemzeti érdekeiről gondol, és aközött, amit ő maga az Egyesült Államok kulcsfontosságú érdekének tart. Mint mondta: hajlandó együttműködni Hszivel, hogy feloldják ezeket az ellentéteket.

Hirdetés

A kínai külügyminisztérium egy szóvivője csütörtökön újságíróknak a közelgő találkozóra vonatkozó kérdésére válaszolva azt mondta, az Egyesült Államoknak együtt kell működnie Kínával annak érdekében, hogy elkerüljék a félreértéseket és a téves megítéléseket. Hozzátette, Kína nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az amerikai fél felvetette, a két ország vezetője tartson személyes tanácskozást jövő héten Balin, és erről folyamatos az egyeztetés Washington és Peking között.

Biden szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Tajvan kérdéséről is beszélni akar majd a kínai elnökkel. „Tajvan-doktrínánk egyáltalán nem változott” – szögezte le az amerikai elnök, aki korábban azzal vonta magára Peking haragját, hogy azt mondta: Washington katonákkal védené meg Tajvant, ha Kína megtámadja.

A kínai külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy Tajvan továbbra is Kína legfőbb érdekeltségei közé tartozik. Hozzátette, hogy Peking hajlandó együtt dolgozni az Egyesült Államokkal „a kölcsönös tisztelet, a békés együttélés, a minden fél számára előnyös együttműködés kialakításán, de eközben határozottan védeni fogja saját szuverenitását, biztonságát és fejlesztési érdekeit”.

Peking szakadár tartományának tekinti a szigetet, és nem zárja ki, hogy erővel foglalja vissza a területet, melynek 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormánya van. Az Egyesült Államok a sziget legnagyobb fegyverszállítója, ugyanakkor tagja annak a nemzetközi konszenzusnak, miszerint csak egyetlen Kína létezik, és nem ismeri el Tajvant független országként. A katonai beavatkozást illetően az Egyesült Államok az úgynevezett stratégiai kétértelműség politikáját követi.

Joe Biden a héten először Phnompenbe utazik a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozójára, majd az indonéziai Balira, ahol a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-csoport állam- illetve kormányfőinek találkozóján vesz részt.

Korábban írtuk