Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Ketanji Brown Jackson bíró beszédet mond, miután Joe Biden amerikai elnök (b) az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjának jelölte a washingtoni Fehér Házban 2022. február 25-én
Hirdetés

Ha a szenátusi meghallgatás után a jelöltségét megszavazzák, Brown Jackson lehet az első afro-amerikai női bíró az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai legfelsőbb bíróságon.

Brown Jackson történelmi jelölésével Biden elnök az egyik kampányígéretét teljesíti: azt ígérte ugyanis, hogy mindenképpen nőt és szinesbőrű szakembert jelöl. 

A bírónő lenne a jelenlegi taláros testület második afro-amerikai bírája Clarence Thomas konzervatív bíró mellett, és a bíróság történetének harmadik ilyen bírája: az első Thurgood Marshall (1908-1993) volt, aki 1967 és 1991 között töltötte be ezt a posztot.

Ketanji Brown Jackson lehet a hatodik női legfelsőbb bíró, és szenátusi jóváhagyást követő eskütételét követően először lehet négy női tagja a kilenc fős bírói testületnek. A másik három jelenlegi bírónő közül Sonia Sotomayor volt az első spanyolajkú legfelsőbb bíró.

Korábban írtuk

Biden elnök Brown Jackson személyében olyan jogászt választott, aki a legfelsőbb bírók közül az egyedüli, aki korábban állami alkalmazású védőügyvédként dolgozott, annak ellenére, hogy – a többi amerikai legfelsőbb bíróhoz hasonlóan – elit jogi képzettsége és háttere van.

A Harvardon szerzett diplomát, majd az Egyesült Államok büntetőjogi tételeket előkészítő bizottságában dolgozott. 2013-ban nevezték ki szövetségi bírónak.

Várható kinevezését követően Brown Jackson a jelenleg konzervatív többségű alkotmánybíróság  kisebbségi liberális szárnyához csatlakozhat olyan időszakban, amikor a taláros testületnek az abortusszal kapcsolatos jogok visszaszorításával, az amerikai felsőoktatási intézmények felvételi folyamata során alkalmazott pozitív diszkrimináció (affirmative action) megszüntetésével, és a társadalmi kisebbségek képviseletének szavazati jogával kapcsolatban kell precedens értékű jogi véleményt nyilvánítania.

Brown Jackson a 83 éves Stephen Breyer liberális bíró nyári nyugdíjba vonulásával megüresedő helyet töltheti be. Az 51 éves bírónő korábban Breyer munkatársaként dolgozott, még a jogászi karrierje elején.

A bírónőt személyesen Joe Biden elnök mutatta be a Fehér Házban péntek délután.