Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photo pool/Ken Cedeno
Kamala Harris amerikai alelnök (j) a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökérintéssel gratulál William Burnsnek (b), a CIA új igazgatójának, miután letette hivatali esküjét a washingtoni Eisenhower kormányzati irodaházban 2021. március 23-án.
Hirdetés

A Newsweek nevű amerikai hírportál írja: a Fehér Ház és a CIA is reagált arra a hírre, amely szerint William Burns, a CIA igazgatója felajánlotta Vlagyimir Putyinnak Ukrajna területének egyötödét, hogy a Biden elnök megbízásából kidolgozott béketerv részeként véget vessen a folyamatban lévő háborúnak. Azt pedig már a The Washington Post hozta napvilágra, hogy állítólag Burns Kijevben is járt, hogy tájékoztassa a tervekről Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Úgy tudni, Kijev és Moszkva egyaránt elutasította a javaslatot.

Egy CIA-tisztviselő igyekezett leszögezni, hogy a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci-német lap beszámolójának azon állításai, miszerint Burns januárban titokban Moszkvába utazott, és hogy az igazgató a Fehér Ház nevében békejavaslatot terjesztett elő, „teljesen hamisak”.

Ugyanakkor sajtóinformációk szerint Kijev az állítólagos javaslattól teljesen elzárkózott, „mert nem akarja, hogy felosszák területét”, míg orosz tisztviselők szerint „hosszú távon úgyis megnyerik a háborút” – állt az NZZ cikkében. A felajánlott 20 százalék egyébként nagyjából a keleti Donbasz régió méretével egyezik meg.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk