Illegális bevándorlóknak ad állampolgárságot Joe Biden amerikai elnök, legalábbis azoknak, akik már legalább tíz éve az Egyesült Államokban élnek és amerikai állampolgárral házasodtak. A Fehér Ház becslései szerint az intézkedés legalább félmillió, átlagosan 23 éve az országban tartózkodó embert fog érinteni, akik először tartózkodási engedélyt igényelhetnek, majd állampolgárságot kaphatnak – számolt be kedd este a Reuters hírügynökség.

Hirdetés

Az érintett családokban továbbá mintegy ötvenezer kiskorú – 21 év alatti – is él, akiket szintén érint a tartózkodási engedély, majd az állampolgárság megszerzésének lehetősége.

Biden szerint a bejelentett döntés segít abban, hogy az amerikai bevándorlási rendszer kevésbé legyen „igazságtalan”. 

A BBC brit közszolgálati média úgy értesült, valószínűleg nyár végén kezdődhet meg a regisztráció, nem sokkal az elnökválasztás előtt.

Korábban írtuk

Biden politikája kifejezetten azokat az illegális bevándorlókat célozza, akiknek okmányaik sincsenek, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen hatással lesz az amerikai elnök politikája a már egyébként is súlyos migrációs nyomásra. Álláspontja szerint jobb megoldást kínál, mint elődje, a republikánus Donald Trump, aki az illegális bevándorlók kitoloncolásával kezelné a problémát. A statisztikai adatok azt jelzik, Biden hivatalba lépése óta rendkívül megemelkedett a migránsok száma az amerikai–mexikói határon, nem véletlen, hogy az elnökválasztás előtt ekkora figyelmet kapott az ügy.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.